16 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  Djeca iz sela Lokve kilometrima pješačila do škole, sada čekaju autobus koji ne dolazi

  Mada se godinama bezuspješno upozorava na stare i dotrajale autobuse kojima se do škole u Pazariću voze osnovci iz hadžićkog sela Lokve, za ovaj problem nije bilo sluha. Sve dok se 28. oktobra nije pokvario autobus na liniji Hadžići – Lokve – Pazarić.
  Situacija je kulminirala kada je zbog ovog problema sedamnaestero djece po kiši i vjetru bilo prinuđeno da do škole u Pazariću nekoliko dana pješači i po 14 kilometara. To je za njih bio jedini način da dođu u školu.

  Ogorčena majka jednog dječaka Mevlida Rizvo kazala nam je da je ovo problem koji se vuče godinama, ali da je sada prešlo svaku granicu. Mada se nekoliko puta obraćala GRAS-u i zahtijevala rješenje, povratne informacije, kaže nam, nije bilo.

  “Mi ne tražimo puno, samo da nam djeca mogu otići u školu i da imaju autobus da se vrate. Ipak je ovo 21. stoljeće, mislim da djeca zaslužuju da imaju osnovne uslove da idu u školu. Sve smo mogli i nekako izdržavati, djeca su se snalazila, dok linija prema Pazariću nije potpuno ukinuta. Osim toga, kiša i vjetar nisu uslovi po kojima mogu pješačiti do škole”, ogorčena je Rizvo.

  Kontaktirali su, kaže nam, i Općinu Hadžići koja nije željela da čuje za njihov problem.

  “Rekli su nam da nam je kupljen autobus, dali su nam novac za dijelove, ali taj autobus je pokvaren u roku od pola godine. Kada nazovemo GRAS, oni nešto obećavaju, ali ništa ne rješavaju”, tvrdi Rizvo.

  Izvjesni Mensur iz Općine Hadžići prebacio je lopticu na Ministarstvo saobraćaja KS, na čija vrata smo također “pokucali”.

  “Ni mi kao ni građani nemamo nikakve nadležnosti. Konstantno pišemo GRAS-u i prosljeđujemo im sve upite građana, ostalo je do njih”, kažu nam u Općini Hadžići.

  S druge strane, Muamer Kukan, pomoćnik ministra u sektoru za upravljanje saobraćajem, tvrdi da minibuska linija Hadžići – Lokve – Pazarić nije ukinuta, ali da evidentno postoji problem s GRAS-om.

  “Linija nije ukinuta, ona je registrovana i dalje na preduzeće GRAS. Od građana iz sela Lokve dobili smo upit, nakon čega smo kontaktirali GRAS, pitali smo ih zašto nema vozila prema Pazariću i zatražili od njih da riješe taj problem. Sve je do njih sada i u nekom narednom periodu će biti obaviještene sve ostale službe, inspekcije i kontrole, da vidimo da li će ispoštovati ono što su u obavezi da rade, jer oni imaju registrovan red vožnje i trebali bi ga održavati. Zašto se to desilo, ne znamo”, govori Kukan.

  Posljednja adresa na koju smo se obratili i tražili odgovor bila je GRAS-ova služba za odnose s javnošću. Oni tvrde da ubrzano rade na osposobljavanju dodatnog broja vozila kako bi ova linija što prije bila u funkciji.

  “Zbog nedovoljnog broja tehnički ispravnih i zamjenskih vozila te starosti postojećih vozila, usljed čega dolazi do čestih kvarova, javljaju se problemi u odvijanju minibuskih linija, što je slučaj i s minibuskom linijom 77 Hadžići – Lokve – Pazarić koja nije u funkciji od 28. oktobra ove godine. Ubrzano radimo na rješenju ovog problema”, stoji u saopćenju službe za odnose s javnošću.

  Učenicima, ali i roditeljima iz sela Lokve jedina nada je da će GRAS zaista, kako su i kazali, “užurbano” riješiti ovaj problem i tako djeci omogućiti da se vrate u školske klupe.

  klix

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU