Djeca koja obavljaju kućne poslove postaju uspješniji ljudi

Ako vaša djeca obavljaju kućne poslove, postoji mogućnost da će se razviti u uspješne odrasle ljude, tvrdi istraživanje iz Sveučilišta u Mississippiju.

Naravno, to možda neće uvjeriti djecu da peru posuđe bez negodovanja, ali je dobro imati to na umu ako se pitate vrijedi li ih stalno podsjećati da moraju raditi neke poslove u kući.

Marty Rossmann, profesor u penziji, prikupljao je podatke u rasponu od 25 godina, počevši sa 1967. godinom, kako bi odredio postoji li povezanost uspjeha djece u njihovim 20-ima i roditeljskom inzistiranju da rade kućne poslove od svoje treće ili četvrte godine, prenosi Relieved.

Naravno, nema načina da se u potpunosti dokaže da obavljanje kućnih poslova znači da će vam dijete biti uspješno kao odrasla osoba, ali se čini da su djeca koja su obavljala kućne poslove tijekom svog djetinjstva naučila mnogo o odgovornosti, vrijednostima, sposobnostima i slično, a te su stvari s njima ostale kroz život.


Djeca koja su obavljala poslove po kući imala su razvijeniju empatiju i bolji odnos sa porodicom i prijateljima te su bili uspješniji u poslu.

No, istraživanje je isto uzelo u obzir način na koji su roditelji bili u interakciji sa svojim djetetom. Vikanje na djecu da rade po kući nije bio dobar pristup. Korisno je bilo kada su roditelji objasnili svom djetetu da radom pomažu svojoj porodici te su im pružali podršku.

Kada su roditelji navikavali dijete na kućne poslove od treće ili četvrte godine, oni su ih nastavljali obavljati i kao tinejdžeri.


Kada su roditelji počeli davati kućne obaveze svojoj djeci od 12. i 13. godine, tada bi im se bilo teže priviknuti na njih te dugotrajne pozitivne posljedice nisu bile tako jasne.

U konačnici je više o načinu odgoja nego o samoj djeci.

Naravno, to ne znači da je prekasno da kažete djeci da trebaju raditi poslove po kući – možda ćete se samo trebati više potruditi kako bi im objasnili zašto je to važno.

Unatoč korisnosti obavljanja kućnih poslova, druga istraživanja su pokazala da sada sve manje roditelja od djece traži da obavljaju poslove.

Prema istraživanju od strane Braun Researcha iz 2014. godine, 82% odraslih reklo je da su obavljali kućne poslove kao djeca. No samo 28% njih je reklo da isto očekuju od svoje djece.


Naravno, sada je život drugačiji, a rasporedi djece puni su izvannastavnih aktivnosti, zadaća i sl. Roditelji su rekli da zbog tako zgusnutih rasporeda ne žele dodatno opterećivati svoju djecu. Ako je dijete ionako preopterećeno, dodavanje još poslova može dovesti do tjeskobe, a onda i do dugotrajnih posljedica.


Kris Loubert, stručnjak za obiteljsko obrazovanje iz Programa za rano obrazovanje u Minneapolisu, pregledao je istraživanje te je rekao da postoji mnoštvo dobrih razloga da djeca obavljaju oslove po kući prije nego krenu u školu: „Odgovornost spremanja igračaka pozitivno utječe na uspjeh kada osoba odraste – na fakultetu, u karijerama i obiteljima… Naučite vašu djecu odgovornosti i pridonošenju obitelji u ranoj dobi te će biti uspješniji kada odrastu.“

Iako je svaka obitelj drugačija, a putevi do uspjeha su mnogi, ovo istraživanje treba ohrabriti bilo kojeg roditelja koji razmišlja treba li svoje malo dijete naučiti kako obavljati neke poslove po kući.

Iako je ponekad lakše sve sam napraviti, dugotrajne posljedice učenja svojih trogodišnjaka ili četverogodišnjaka će olakšati odgoj u budućnosti.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU