Djeca sve češće gube sluh zbog preglasne muzike sa slušalica

Djeca koja vole slušati muziku s prijenosnih uređaja pomoću slušalica (pametni telefoni ili tableti) su izložena sve češćem riziku da gube sluh, pokazala je jedna nedavna studija.

Naučnici su proučavali rezultate testiranja sluha na 3316 djece u dobi 9-11 godina, a njihove su roditelje anketirali o pritužbama djece na sluh, o tome koliko često upotrebljavaju slušalice te koliko glasno slušaju muziku.

Utvrđeno je da kod 443 djece (14% ispitanih) postoje neke teškoće s visokim frekvencijama. Gubitak sluha za visoke frekvencije, naročito kod mladih, povezan je s izloženošću buci.

Bez obzira na učestalost korištenja slušalica ili glasnoću muzike– djeca koja su upotrebljavala prijenosne uređaje za slušanje svega jedan ili dva dana u sedmici imala su više nego dvaput veće izglede doživjeti gubitak sluha od one djece koja nisu koristila te uređaje.

Voditelj studije, dr. Carlijn le Clercq s medicinskog sveučilišnog centra Erasmus u Rotterdamu, tvrdi da su ta saznanja bitna zbog toga što je gubitak sluha bespovratan.

Od djece obuhvaćene studijom njih 1244 (40%) nikad nije upotrebljavalo prijenosne uređaje za muziku, 19% ih je koristilo jednom ili dvaput sedmično, a oko 8% ih je koristilo barem triput sedmično.

Većina djece nije imala nikakvih simptoma vezanih za gubitak sluha. Čak i od djece koja su izgubila sluh za visoke frekvencije samo 7% njih je navelo da simptome ima “ponekad” ili “često”.

Naučnici napominju i mogućnost da su neka mlađa djeca možda izgubila sluh za visoke frekvencije zbog hroničnih upala uha.

“Unatoč ograničenjima studije rezultati sugeriraju kako roditelji moraju bolje paziti kako njihova djeca koriste slušalice”, tvrdi Kevin Franck s harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu.

“Roditelji bi morali ograničiti vrijeme korištenja. Muzika je preglasna ako ju roditelji, unatoč slušalicama, mogu čuti”.

Studija je objavljena u časopisu JAMA Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

The post Djeca sve češće gube sluh zbog preglasne muzike sa slušalica appeared first on Noob.ba.

www.noob.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU