Dnevnik TVSA: 29. februara ispred zgrade Vlade KS biće održani protesti komunalnih radika

29. februara ispred zgrade Vlade KS biće održani protesti komunalnih radika zbog odbijanja nadležnih da im se plate povećaju za 100 KM.  Na konferenciji za iz Sindikata su poručili da je krajnje je nekorektno da Vlada komunalnim radnicima nudi povećanje plata od 50 KM dok ministrima navode, plate povećavaju za 500 KM.  Dodaju i da je kolketvni ugovor komunalaca u KS  istekao 31.decembra.

U skladu sa Zakonom još u novembru su krenuli pregovori oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora ali ništa nije išlo u pravcu uvažavanja zahtjeva komunalnih radnika, poručuju iz Sindikata. Ističu da je zadnji rok za potpisivanje bio 12. februar.

Dodaje da radnici neće odustati od svojih zahtjeva jer su mnogima plate ispod svakog minimuma. Istaknuto je i da rade u lošim uslovima. Najavljuju proteste.

A s obzirom na uslove rada i plate, teško je i doći do radnika. Na konkurse za zapošljavanje u komunalnim preduzećima često se niko i ne javi.

Iz sindikata su istakli i da prosječna starost radnika prelazi 50 godina, što prijeti dovođenju do umanjenja pružanja komunalnih usluga. S obzirom da navode da nadležni nemaju sluha, u četvrtak izlaze na mirne proteste, ne isključuju ni organiziranje generalnog štrajka.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU