DNEVNIK TVSA/Borci za učešće u Oružanim snagama BiH traže 2 KM po mjesecu

Jedinstvena organizacija boraca u BiH ‘Unija veterana’ pokrenula je poptisivanje peticije u općinskim organizacijama za borački dodatak za sve pripadnike Oružanih snaga BiH. Traže dvije marke po mjesecu učešća u Armiji, MUP-u ili HVO-u.  Smatraju kako će sakupiti više od 70 hiljada potpisa koje će predati u Parlamentarnu skupštinu. Nakon toga će biti poznato koliko je sredstava potrebno, ali je bitno je da se uvede to pravo, poručili su na konferenciji za novinare.

Prikupljanje potpisa počelo je danas i trajat će do 30. maja ove godine, odlučio je Upravni odbor JO boraca u BiH „Unija veterana“.

-Ovim putem bih pozvao sve pripadnike OS BiH, Ministarstvo uutrašnjih poslova i pripadnike HVO-a da se odazovu u što većem broju i izvrše svoju obavezu i pomognusami sebi, ali i ovom UO u realizaciji ove odluke – istakao je Nisvet Hukić, predsjednik UO JO boraca u BiH  „Unija veterana“.

Njihov zahtjev datira još od 2012. Svih tih godina, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti su im obećavali, ali nikada nije realiziran. Traže dvije marke po mjesecu učešća u Oružanim snagama BiH. Ističu, sredstava u budžetu ima. Dodaju kako je veliki broj djece šehidskih porodica i RVI izveden iz prava.

-Svjedoci smo prije deset dana Vlada je digla plate ministrima, zastupnicima, imaju plate po 5, 6 hiljada plus dodaci, pa je li problem Vladi da borcima da dvije marke po mjesecu, mislim da je to minimalno što tražimo. Bitno je da u ovom trenutku uđemo u pravo – poručuje Adem Kajanija, potpredsjednik JO boraca u BiH „Unija veterana“.

Nakon što završe potpisvanje peticije, bit će poznato koliko će sredstava biti potrebno za borački dodatak. Oni koji su branili našu zemlju zaslužuju ga, poručeno je na konferenciji za novinare.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU