DNEVNIK TVSA/HKD “Napredak” dodijelio stipendije za studente

Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva Napredak u akademskoj 2023/24. godini dodijelila je stipendije za ukupno 121 studenta. Stipendije se dodjeljuju za dodiplomske studije iz Napretkovog fonda za stipendiranje i sveučilište “Ivo Andrić – Vladimir Prelog” i Podfondova  “Irena Kozarić” i “Vid Puljić”. Potpisivanje ugovora o stipendiranju bit će upriličeno  i u Mostaru i Tuzli.

Emi Trnka studentica je treće godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Kaže da joj je ova stipendija samo dodatni motiv kako bi studira klavir – umjetnosti koja u našem društvu nije podržana.

-Ja hoću da pohvalim Muzičku akademiju jer osjećam da imam jedno super okruženje i profesore koji su stručni, pomažu im, u društvu umjetnost nije prioritet, ovo je super prilika da se studira nešto što me jako ispunjava, ako postoji volja, postoji način i ova stipendija je dokaz toga – poručuje Emi Trnka, dobitnica stipendije.

Erik-Vildan Bajraktarević student je Internacionalnog univerziteta Burch – Odsjek za međunarodne odnose i evropske studije. Bajraktarević kaže da će mu stipendija pomoći najviše u njegovom daljem školovanju, ali i ostanku u našem gradu.

-Ovo je jedan veliki podsticaj za sve studente da bolje rade, više uče, trude i po pitanju ispita, pisanju seminara i velika je čast biti dio ovako kulturnog društva koje promoviše kulturu, zajednicu, najviše da se upoznaju između sebe jer danas u ovom svijetu upoznavanje s ljudima je komplikovano – kaže Erik-Vildan Bajraktarević, dobitnik stipendije.

Napredak je osigurao više od 170 hiljada maraka za stipendiranje studenata, što je rekordno izdvajanje novca za razliku od prethodnih godina.

-Mi pratimo studente od prve godine do zadnjih završnih godina, s tim da imamo podfond koji gleda socijalni status studenata, ne samo uspjeh, dakle i socijalni status – imamo različite kriterije po kojima dijelimo stipendije – ističe Nikola Čiča, predsjednik HKD “Napredak”.

Od svoje obnove 1990. godine do danas, kroz Središnju upravu Hrvatskog kulturnog društva Napredak, osigurano je više od tri hiljade stipendija, a kroz podružnice podijeljeno više od 1.000 stipendija.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU