Dnevnik TVSA/Isplaćene subvencije za kupovinu prve nekretnine

Subvencije za kupovinu prve nekretnine za mlade su isplaćene. Na javni poziv prijavilo se 1.142 osoba. Međutim, neki nisu dostavili dodatnu dokumentaciju pa je manji broj onih koji će dobiti novac. Oni koji su ušli u pravo predlažu preraspodjelu sredstava koja nisu realizovana.

5,5 miliona maraka Vlada KS je izdvojila za pomoć mladima koji žele riješiti stambeno pitanje. Veliki broj aplikanata, odnosno rast cijena nekretnina, neki su od razloga što nisu dobili više novca.

-Od 2016. program je podrazumijevao subvenciju za kupovinu prve nekretnine mladih do 38 godina, u iznosu od deset hiljada KM. Nalazimo se u situaciji gdje su cijene nekretnina enormno visoke, a subvencija enormno niska, 4.800 KM. Ja ću se referirati na izjavu zastupnika Elvisa Vrete koji je kazao da bi ekvivalent prošlogodišnjoj subvenciji trebao da bude minimalno 15 hiljada KM, rekao je za TVSA Emerin Ahmetašević, predstavnik aplikanata.

Nadležni ministar kaže da novac nije bio obezbijeđen pa je morao, u saradnji sa drugim kolegama iz Vlade, vršiti preaspodjele.

-Ne bih rekao da je ovdje iko oštećen. Raspolagali smo novcem kojeg smo imali u tom momentu. Pokušali smo da budemo maksimalno korektni prema svim aplikantima. Vjerujem da preko hiljadu ljudi koji su učestvovali u ovom programu mogu biti zadovoljni. Ovo je najsveobuhvatniji program koji je do sada rađen. Iznos novca je isti ili sličan kao u prethodnim periodima, samo je broj aplikacija značajno veći“, pojasnio je Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS

U objavi od 16. januara, navedeno je da do 24. treba biti dostavljena dodatna dokumentacija. Naš sagovornik tvrdi da je ta obavijest bila samo na web stranici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Kaže da je zbog toga više od 100 osoba ostalo bez prava na subvenciju.

-Dolazimo do situacije da je Ministarstvu ostalo pola miliona maraka, koja su ostala neutrošena. Taj novac odlazi u budžet KS. U suštini, taj novac je propao. Ali, on će otići u budžet 2024. Godine“, ističe Ahmetašević.

Aplikanti predlažu da tokom ove godine Vlada treba izdvojiti novac i opet ih, dodatno subvencionirati. Nadležni ministar kaže da je s početkom uplata, proces za 2023. godinu doveden do kraja.

Za ovu godinu pravimo analize da drugačije preusmjerimo sredstva, da utvrdimo kriterije i načine vodeći se praksom susjednih zemalja i nekih općina, poručio je ministar Bošnjak.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU