DNEVNIK TVSA/Na sjednici Skupštine KS izvještaji o poslovanju ZOI-a ’84, Skenderije i Sarajevo-šuma iz 2021. nisu dobili podršku zastupnika

Današnje zasjedanje Skupštine KS ponovo je prekinuto nakon samo jedne tačke dnevnog reda, a koja se odnosila na izvještaje o poslovanju preduzeća ZOI ’84, Skenderije i Sarajevo-šuma iz 2021. godine. Nakon što niti jedan od ova tri izvještaja nije dobio podršku zastupnika  –  zasjedanje je prekinuto nakon što se zastupnici Naše stranke poslije pauze nisu vratili na sjednicu. Ova situacija ponovo nameće pitanje  –  da li se sukob unutar Trojke koji je evidentan na lokalnom –  prenio i na kantonalni nivo vlasti.

Izvještaje preduzeća ZOI ’84, Skenderija i Sarajevo-šume prezentirali su direktori ovih preduzeća koje je imenovala Trojka. Jasmin Mehić iz ZOI-a i Damir Petrinić, koji je na čelu Skenderije, kadar su Naše stranke, dok je Samir Omerović došao na poziciju direktora Sarajevo-šuma kao prijedlog NIP-a. Mehić i Omerović imenovani su 2021. godine, dok je Petrinić preuzeo Skenderiju u januaru 2022. godine. Sva trojica, prilikom prezentovanja izvještaja kazala su da je 2021. godina bila prilično teška zbog pandemije koronavirusa. Sve je to dodatno tvrde, uticalo na već ionako od ranije nagomilane probleme, i za ova preduzeća stvorilo brojne izazove.

Mi smo se susreli sa 190 tužbi, procijenjene vrijednosti 10,4 miliona maraka, naš prihod iznosio je u ranijoj godini 3 miliona maraka, onda znate da je ZOI bio bliže stečaju nego oporavku, s druge strane imali smo tužbe dobavljača drugih kantonalnih javnih preduzeća i imate situaciju da niti dobavljači žele da rade sa ZOI-om, niti da uposlenici rade u ZOU-u – kazao je Jasmin Mehić, direktor ovog preduzeća.

-2021 godina u Skenderiji je bila turbulentna s prihodima od 5,4 miliona i rashodima od 7 miliona, što dovodi do toga da je Skenderija poslovala s gubitkom – istakao je Damir Petrinić, direktor KJP Centar “Skenderija”.

-Šumarstvo mora krenuti u nekom drugom smjeru, u nekom drugom pravcu, mora izvršiti neke reorganizacije i mora se dosta raditi na uspostavljanju takvog poslovanja koje će obezbijediti da prodaja drveta ne bude osnovni prihod. Šumarstvo prije svega ne smije biti administracija – rekao je Samir Omerović, direktor KJP “Sarajevo-šume”.

I dok su zastupnici kada je riječ o izvještaju preduzeća ZOI ’84 bili podijeljeni, za izvještaje Centra Skenderija i Sarajevo-šume nije glasao nijedan zastupnik, što je u odnosu na dosadašnje sjednice bilo vrlo neobično.

-Meni to pokazuje da neki zastupnici ipak pokušavaju i pored opozicije kojoj je to posao, da stvari posmatraju objektivno, ja pozdravljam to slobodmisleće ponašanje da se izanalizira nešto što je loše – znači oni su danas defacto priznali da u ta tri preduzeća stvari nisu uopšte popravili – kazao je Mahir Dević, zastupnik u Skupštini KS.

Na pitanje da li će nakon neusvajanja izvještaja uslijediti smjene direktora – precizan odgovor od predstavnika vladajuće koalicije, nismo dobili.

-Negativan revizorski izvještaj je sigurno u budućnosti i za bilo koju javnu kompaniju i preduzeće u KS zaista neprihvatljiv, mislim da se te stvari ne smiju dešavati, treba uraditi sve ono što je potrebno da se te stvari ispravljaju – istakao je Elvis Vreto, zastupnik u Skupštini KS.

-Svi ti problemi koji su nastali u tim preduzećima su se gomilali u zadnjih 20 godina – nisu to problemi koji su nastali jučer ili da su te uprave koje su sada došle krive za to stanje. Nama je bitno da oni krenu u rješavanje tih problema, svake sljedeće godine želimo da vidimo napredak – kazao je Davor Čičić, zastupnik u Skupštini KS.

Neizvjesno je i to da li će današnja zbivanja utjecati na sutrašnje glasanje, odnosno imenovanje nove Vlade Kantona Sarajevo.

TVSA

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU