DNEVNIK TVSA/Nasilje u porodici u porastu, nužan zajednički pristup svih nivoa vlasti

Savez općina i gradova Federacije BiH i Republike srpske, u saradnji sa Savezom lokalnih vlasti i regiona Švedske, organizovali su konferenciju na kojoj se govorilo o nasilju u porodici.

Cilj konferencije je ponuditi smjernice za jedinice lokalnih samouprava o prioritetnim mjerama i zakonskim obavezama u adresiranju ovog ozbiljnog društvenog problema, predstavljanje različitih praktičnih modaliteta i lokalnih pristupa koji se primjenjuju u lokalnim zajednicama.

Na konferenciji je učestvovao veliki broj organizacija civilnog društva i institucija, stručnjaka, aktivista koji su uključeni u rješavanje ovog sve prisutnijeg društvenog problema.

U većini kantona u Federaciji zabilježen je porast nasilja u porodici. Tokom ove godine u BiH zabilježeno je pet ubistava žena i isto toliko pokušaja ubistava. Prošle godine u Federaciji BiH prijavljena su 1.124 slučaja nasilja u porodici, a u Republici srpskoj 1.034.

-Mi ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji su razlozi povećanja ovog broja nasilja ili je samo doslo do preciznijeg evidentiranja, zato što je sad zakonska obaveza takva da se svaki slučaj mora shvatiti ozbiljno, da se mora evidentirati i prijaviti policiji, kazala je Gorica Ivić, direktorica Fondacije “Udružene žene Banja Luka”.

Veliki broj žena teško se odluči prijaviti nasilje. Jedan od razloga je i nepovjerenje u institucije, kao i osuda okoline. S druge strane kada se odluče prijaviti tada su u najvećem riziku, podrška je ključna.

Nasilje u porodici je u porastu i zato je važan upravo zajednički pristup ovom problemu. Svako u okviru svoje nadležnosti mora omogućiti uvjete da žrtva ima povjerenje, zaštitu i stručnu pomoć, zaključeno je na konferenciji.

TVSA

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU