DNEVNIK TVSA/Obilježen Dan reintegracije Općine Vogošća

23. februara, 1996. godine jedan dio općine Vogošća reintegrisan je u ustavno-pravni poredak FBiH.  Ovo je jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Općine Vogošća. Tim povodom predstavnici Općine, boračkih udruženja i političkih partija položili su cvijeće, proučili fatihu i minutom šutnje odali počast poginulim borcima i civilnim žrtvama proteklog rata.

Povodom dana reintegracije Općine Vogošća cvijeće je položeno na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima i Spomeniku civilnim žrtvama rata u Vogošći.

-Ova priča o reintegraciji mora da se priča stalno i da se ponavlja, pogotovo mlađim generacijama i to da nam niko nije poklonio, niti smo dobili slobodu, mi smo se veoma borili krvavo i nismo davali živote, mi smo ubijani, a branili smo slobodu – istakao je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS.

-23. 2. je datum sjećanja, radosti i tuge. Bez obzira na sve s radošću možemo kazati da smo svečano vratili dio Vogošće i kazati da je ovo jedan koncept koji je pobijedio zlo – poručio je Migda Hasanović, načelnik Općine Vogošća.

Četiri godine prognani Vogošćani čekali su ovaj dan koji je označio početak jednog novog razdoblja u poslijeratnom razvoju ove lokalne zajednice.

Povodom obilježavanja Dana Reintegracije Općine Vogošća, održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Vogošća.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU