DNEVNIK TVSA/Održana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

Na zahtjev prvo opozicije, a potom i pojednih zastupnika vladajuće većine, održana je hitna sjednica Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji. Zastupnicima su predočeni izvještaji i informacije nadležnih organa, komisija i novooformljenih radnih tijela. Uprkos poduzetim radnjama MUP-a na unaprijeđenju sigurnosti, potrebna je hitna izmjena zakonske regulative, kako bi se građanima vratila vjera u cjelokupan sistem, poručio je nadležni ministar.

Na pitanje kakva je i šta je sa trenutnom sigurnosnom situacijom, većina zastupnika se složila da nije dobra i da su potrebne konkretne mjere kako bi se stanje poboljšalo i građani bili sigurni. S druge strane, Admir Katica, resorni ministar, kazao je da su poduzete mnoge aktivnosti u cilju unapređenja sigurnosnih prilika, kao što je unapređenje ljudskih resursa, opremanje Uprave policije te jačanje infrastrukture MUP-a, ali i u poboljšanju rada policije i uopše sigurnosti u KS.

-U posljednje 3 godine, 30% je smanjen imovinski kriminalitet, 30% manje razbojništva i krađa, to je značajna informacija, krađe putničkih motornih vozila više nisu noćna mora za građane. Maloljetnička delinkvencija u posljednjih 15 godina multiresorskim radom je smanjena za 10 puta, recidivizam u okviru maloljetničke delinkvencije je značajno smanjen – istakao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova.

-Kada je kriminalitet u pitanju obim registriranih krivičnih djela ostao je na približno istom nivou kao u 2022. godini, sa 3869 krivičnih djela što je za 11 djela manje u odnosu na godinu ranije – poručio je Fatmir Hajdarević, policijski komesar MUP-a KS.

Katica tvrdi da sigurnosna situacija nije ništa lošija nego ranije, te da policija obavlja isti postao i prije i poslije kritičnih događaja. S tim navodima opozicioni zastupnici se ne slažu, tvrdeći da su danas mogli čuti samo ministrove hvalospjeve, što nema veze sa trenutnom lošom sigurnosnom situacijom.

– Statistika ne može biti mjerodavan pokazatelj realne slike i ono što mi danas imamo u KS, a i širem dijelu Federacije. Lično sam očekivala mnogo više od samog ministra MUP-a, da upozna nas zastupnike sa stvarnom problematikom unutar MUP-a, sa potrebama – poručila je Vedrana Vujović, zastupnica u Skupštini KS,

-Mi nismo zadovoljni tim radom, ovi podaci nisu baš onakvi kakvi se prikazuju. Postoji tu jedan specifičan način vođenja evidencije učinjenih krivičnih djela i obilježjima događaja koja treba da predstavljaju krivično djelo – istakao je Muamer Bandić, zastupnik u Skupštini KS.

Da sigurnosna situacija u KS nije zadovoljavajuća slažu se i zastupnici vladajuće većine.

-Nismo do kraja zadovoljni da postoje načini i postoje razlozi za poboljšanje takve situacije jer zaista moramo vratiti vjeru u sistem – istakla je Vildana Bešlija, zastupniva u Skupštini KS.

-Mi ne možemo biti zadovoljni, ali to samo daje podstrek da radimo dalje da idemo dalje, da dajemo doprinos da se ta situacija popravi. Ono što ja i Klub SDP-a očekujemo su neki konkretni prijedlozi i mjere koje evo do sada nismo čuli – istakla je Vedrana Vikić-Musić, zastupnica u Skupštini KS.

U posljednjih godinu dana Komisija za sigurnost donijela je i konkretne zaključke prema kojima se između ostalog zadužuje Uprava policije i MUP KS da poveća broj policijskih sluzbenika na terenu, kao i mobilnih radara.

-Pojačan rad Jedinice inteventne policije, Jedinice za saobraćaj na terenu, povećan rad vozilima presretačima, povećan broj patrola u periodu od 19 do 7 sati na najfrekventnijim raskrsnicama u gradu, nastavak primjene smjernica na poboljšanju sigurnosti, u saobraćaju i u KS, implementacija za prevenciju krađe putničkim motornih vozila, podrazumijevaju i postavljanje videonadzora, te prevencija povreda u saobraćaju – poručio je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS.

Komisija je donijela ukupno 7 zaključaka, među njima je i nastavak multisektorskih aktivnosti na borbi protiv maloljetničke delinkvencije, sprečavanje zloupotrebe opojnih droga, saobraćajne delikvencije, pojačanje policijskih timovova u večernjim i noćnim satima na ulicama i javnim prostorima. Makasimalno angažovanje policijskih sastava u provodjenju proaktivne i preventivne djelatnosti kroz razgovore s lokalnim stanovništvom i pojačanim prisustvom na kritičnim mjestima.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU