DNEVNIK TVSA/Počinje sezona grijanja, pogledajte kako se kreću cijene drva, peleta i drugih energenata

Posljednjih mjeseci bilježimo najveći rast inflacije u posljednjih 40 godina i kao rezultat osjetimo povećanje cijena na svakom koraku. Sredinom ovog mjeseca i zvanično je počela sezona grijanja. Kako se ko i na koji način grije, pitanje je koje se svake sezone postavi postavi puta.

Iako su drva dugo bila najpovoljniji, a tim i najčešći izbor za grijanje, s pojavom inflacije i povećanjem cijena, ova vrsta energenta čini se da je izgubila na svojoj popularnosti. Za metar iscijepanog drveta potrebno je izdvojiti od 150-165 KM, pa je za prosječno domaćinstvo potrebno izdvojiti oko 1. 500 maraka. Za centralno grijanje u stanu od 60 kvadrata, potrebno je mjesečno dati oko 180 Km.

Skupo je sve, ali grijati se moramo, jednoglasni je stav građana Sarajeva.

Cijena peleta je čak i do 20 posto niža u poređenju s prošlom godinom. Prodavči peleta koje smo kontaktirali kažu da potražnja nije velika. Smatraju da je na to uticalo drastično povećanje iz prethodne godine, a što je uticalo da mnogi pređu na druge vrste ogreva.
Sezona grijanja počela je prije nekoliko dana. Računi za centralno grijanje će biti umanjeni i do 10 posto svim korisnicima usluga preduzeća Toplane.

-U Kantonu Sarajevo Toplane zagrijavaju oko 54.000 stanovnika, odnosno objekta, tačnije oko 51.000 stambenih prostora I oko 3000 poslovnih prostora, kaže Irma Ašćerić iz KJKP “Toplane – Sarajevo”.

-Prema našim informacijama stanje s prirodnim gasom je stabilno, nemamo nikakvih najava vezanih za poremećaj u snadbjevanju, a u slučaju toga imamo dovoljne zalihe za alternativno gorivo za rad u određenom periodu kako je to i tehnički projektovano – istakao je Mirza Musić, izvršni direktor tehničkih poslova KJKP “Toplane – Sarajevo”.

A plin u Federaciji BiH poskupljuje za 4,96 posto, odobrila je to Federalna vlada, a na nedavni zahtjev Energoinvesta, glavnog distributera gasa. Kako bi barem djelomično ublažili udar na standard građana, Vlada je odlučila da nova cijena gasa umjesto od oktobra bude u primjeni od novembra.

-Ovo je uobičajena procedura kvartalnog određivanja cijena. Mi smo imali smanjenje od 7, 96 za treći kvartal, tako da imamo sad povećanje za 4, 96%, a to je opet manje u odnosu na treći kvartal – navodi Amir Hasičević, ministar trgovine FBIH.

Ovo poskupljenje najviše pogađa građane Kantona Sarajevo, jer najveći procenat onih koji koriste plin živi upravo u Sarajevu. Uzimajući u obzir da skoro pola miliona stanovnika BiH živi od niskih plaća i penzija, mnogi se s pravom pitaju kako preživjeti ovu zimu.

TVSA

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU