Tahirović apeluje na BiH da se zauzme za rješavanje zloupotrebe državnih institucija u svrhu negiranja zločina

Murat Tahirović, predsjednik udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH, iznio je svoje mišljenje o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici tokom emisije Polis.

Gospodine Tahiroviću, da li ste očekivali veću podršku s obzirom da je 84 države podržalo Rezoluciju o genocidu u Srebrenici?

Da, ali 19 država je bilo protiv, što samo po sebi govori. Razumijem da je to velika organizacija sa 139 zemalja sa različitim interesima i potrebama. Većina prisutnih je iznijela svoje stavove, neki su otvoreno priznali da je u Srebrenici počinjen genocid. Ono što smo željeli je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici kako bismo imali osnovu za istraživanje genocida u svijetu i radili na boljem suživotu u ovim prostorima“, rekao je Tahirović.

Neki su pogrešno tumačili usvajanje Rezolucije kao pobjedu ili poraz. Kako vi gledate na to?

Nakon mjesec i po dana napora Srbije da iznese laži i ruši Rezoluciju, osjećamo potrebu da slavimo usvajanje Rezolucije. Ova Rezolucija je važna kako za žrtve genocida, tako i za one koji su ga negirali. Sada slijedi puno posla oko implementacije Rezolucije, uključujući rješavanje pitanja negiranja zločina i kandidiranja lica koja to čine na izborima. Moramo očistiti naš sistem i osposobiti ga da dobro funkcionira i služi svima“, dodao je Tahirović.

Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU