DNEVNIK TVSA/Promovisane dvije knjige Muje Slatine

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu održana je promocija knjiga Muje Slatine: “Edukometrija – mjerenje i mjerni instrumenti u odgoju i obrazovanju” i “O pedagogiji čovjeka – od čovjeka kao bića učenja do učećeg društva“. U knjigama je istaknuta važnost u obrazovanju, te načini kako doprinijeti razvoju sistema vrednovanja u školama.

Mujo Slatina kroz svoje knjige obrađuje oblast pedagogije. Kako kaže, dosta je vremena uloženo u pisanje jer u bosanskohercegovačkoj literaturi ova oblast nedostaje.

To je štivo koje je obuhvatilo kompletnije pitanje mjerilla i standarda u odgoju i obrazovanju. Može koristi učiteljima od obdaništa do fakulteta. Pokušao sam u granicama mojih mogućnosti napisati jedno štivo o pedagogiji čovjeka, a čitatelji će presuditi koliko sam uspio – kazao je prof. Mujo Slatina, autor knjige.

Druga knjiga analizira savremene procese u obrazovanju koji reduciraju „ljudsku prirodu“ čime se otvara prostor za propadanje obrazovanja, a time i gubljenje samog čovjeka.

U knjizi je predstavljena jedna potpuno zaokružena teorija antropoloških odgojno obrazovnih polja. Rijetkost je da u našoj sredini autori ponude neke inovativne teorije koje promišljaju ovaj fenomen odgoja i obrazovanja – istakao je profesor.

Promotori knjiga su bivši studenti autora Slatine i kolege pisci iz oblasti kojom se on bavi.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU