DNEVNIK TVSA/Roswall se sastala s Konakovićem

Vaše mjesto je u evropskoj porodici, poručila je ministrica evropskih poslova Švedske, Jessika Roswall, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova naše zemlje. Navela je kako je ova zvanična posjeta Bosni i Hercegovini, iako ranije dogovorena, došla u pravom trenutku te je čestitala na otvaranju pregovora za članstvo u EU. Konaković je istakao kako je Švedska ponudila konkretnu pomoć u narednim koracima na putu ka članstvu u EU.

Naredni koraci su nastavak reformi – usvajanje zakona o sudovima i o zaštiti ličnih podataka, finalizirati priču o FRONTEX-u te nastaviti usklađivanje s vanjskom politikom EU, ističe ministar vanjskih poslova naše zemlje.

-Švedska i neke druge države su ponudile konkretnu pomoć u narednim koracima, jer ono što nas čeka kada usvojimo taj pregovarački okvir, taj screening su ozbiljni koraci naših obaveza. Biće nam puno lakše da one koji znaju kako se to radi imamo sa sobom i uz sebe i da taj pređemo što kraće i da on traje maksimalno kratko. Podsjetit ću još da smo zemlja koja je od dobijanja kandidatskog statusa do otvaranja pregovora prošla najkraći put od svih zemalja i da smo šampioni tih procesa u odnosu na cijeli region – kazao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Da je naša zemlja pokazala opredijeljnost za evropski put kroz nekoliko novih zakona, potvrdila je i ministrica evropskih poslova Švedske. Svrha njene posjete je, kaže, da pošalje poruku domaćim političarima da nastave s marljivim i napornim radom kako bi iskoristili sadašnji momentum. Švedska je, navodi, zemlja koja podržava BiH na evropskom putu te je i politički i finansijaski jedan od najvećih bilateralnih donatora.

-Apsolutno, ministre, mi smo na vašoj strani, ali tempo napredovanja BiH ka EU ovisi samo od vas. Ponavljam ono što je rekla Ursula von der Layen koja je bila u januaru, u rukama BiH je da prihvati put koji ste prihvatili i ne dajte da vas išta skrene s puta. Još jednom, čestitam ministre, vaše mjesto je u evropskoj porodici – istakla je Jessika Roswall, ministrica evropskih poslova Švedske.

Na pitanje novinara da li je moguće da BiH postane članica EU s obzirom na snažno prisustvo međunarodnog faktora – stranih sudija, OHR-a i trupa EUFOR-a, Roswell je odgovorila potvrdno.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU