Dnevnik TVSA: Smanjen broj studenata u humanističkim, filološkim i društvenim naukama

U ovoj akademskoj godini na Univerzitet u Sarajevu upisao se 3.571 student. Najveći interes i popunjenost mjesta primjetni su na tehničkim i medicinskim naukama. Stručnjaci tvrde da našu državu prati trend smanjenja studenata, naročito u humanističkim, filološkim i društvenim naukama.

Iako bi studij jezika i književnost trebao predstavljati temeljne vrijednosti u svakom društvu, u našoj državi, nažalost, nije toliko popularan.

Nužno je mijenjati i status nastavnika, jer njihov položaj također utiče na smanjenje studenata u ovoj oblasti. A na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik, kažu da su zadovoljni brojem studenata.

No, trend smanjenja broja studenata zabilježen je u čitavoj Bosni i Hercegovini, a razlozi su višestruki.

Humanističke nauke bave se vrijednostima, a njihove ljestvice u našem društvu poprilično su poljuljane, poručuju naši sagovornici.

A na Filozofskom fakultetu bez obzira na trenutno stanje u našem društvu, brendiranje Odsjeka za jezik i književnost vrše kroz naučna istraživanja i proizvodnju nastavnog kadra. Pokrenuta je inicijativa kroz Studentski klub ‘Jat’ koji povremeno organizira književne večeri, te na taj način doprinosi promociji istinskih vrijednosti.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU