-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  Dodik: Odluka o obustavi gradnje Pelješkog mosta remeti odnose s RH

  ()

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas u Sarajevu da su na sjednici Predsjedništva razmatrali prijedlog zaključaka o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske.

  Istakao je da je Zaključak usvojen glasovima članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, a da je on bio protiv te je najavio pokretanje vitalnog entitetskog interesa.

  Ovim zaključkom poziva se Republika Hrvatska da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da razgovorom riješe sva otvorena pitanja.

  – Kao član iz reda srpskog naroda potegao sam pitanje vitalnog entitetskog interesa i to ću objasniti Narodnoj skupštini Republike Srpske zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na Savi, usvaja se odluka koja može poremetiti tu vrstu priče – kazao je.

  Smatra da nije pametno da BiH na taj način ulazi u konflikt sa Republikom Hrvatskom te da je njegov prijedlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali da su se Džaferović i Komšić fokusirali na problem oko gradnje Pelješkog mosta.

  – Pelješki most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata s kojima bi imali probleme u tom pogledu – poručio je.

  Dodik je kazao da je jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Predsjedništva BiH bila i migrantska kriza ističući da Vijeće ministara BiH nije postupilo po zahtjevu Predsjedništva BiH da dostavi sveobuhvatan plan.

  Dodao je da je u Zaključcima sjednice Predsjedništvo jedinstveno osudilo takvo ponašanje i neodgovornost Vijeća ministara BiH, jer nemaju sveobuhvatni prijedlog mjera koje bi podrazumijevale reakciju na sva otvorena pitanja, kao i potrebu da se sa Srbijom i Crnom Gorom uspostave procedure kako bi se napravio sveobuhvatni plan i spriječio ulazak migranata u BiH.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO