Dodik reagovao na pismo ambasadora EU, SAD-a i OSCE-a: “Pisat ću Trumpu”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je u Banjoj Luci novinarima pročitao zaključke Izvršnog komiteta ove stranke.

Doneseno je ukupno jedanaest zaključaka:

  • Predali smo prijedlog zakona o eliminaciji stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i očekujem da će kroz parlamentarnu proceduru biti vođena rasprava o ovom prijedlogu zakona.
  • Izvršni komitet SNSD-a odbacuje Prijedlog zakona o VSTV-u kao dokaz realizacije zaključaka sa sjednice SDA od prije nekoliko dana i zadužujemo svoje delegate i funkcionere da odbiju taj zakon na Domu naroda.
  • Izvršni komitet SNSD-a zadužuje svoje funkcionere da na najširoj osnovi razgovaraju sa svim predstavnicima međunarodne zajednice kako bi istakli argumente vezano za aktuelnu situaciju u RS.
  • SNSD će učinit sve da se nastavi sa dijalogom sa svim narodima.
  • SNSD odbacuje 1. mart kao lažnu predstavu o prazniku o Bosni i Hercegovini. Smatramo da je to još jedna u nizu majorizacija i neprimjereno je prisustvo stranih ambasadora na toj kvazimanifestaciji.
  • Izvršni komitet SNSD-a odbacuje kao pritisak pismo koje su ambasadori EU, SAD-a i OSCE-a uputili srpskim zvaničnicima u institucijama BiH. Smatramo da je to neprimjereno ponašanje i miješanje u unutrašnje stvari zemlje i tražit ćemo objašnjenje od njihovih centrala. Ovo je zastrašivanje. Nikada nisu reagovali na ovakav način kada su se sastajali Bošnjaci.
  • Glasanje PDP-a i SNSD-a o Prijedlogu zakona o VSTV-u je primjer izdaje zaključaka NSRS-a. Oni odbacuju srpsko jedinstvo. Oni su radna jedinica SDA u RS-u.
  • Izvršni komitet SNSD-a prihvata prijedlog saradnje sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.
  • Izvršni komitet traži da se usvoji novi Poslovnik u NSRS-u nakon što je urušen ugled Skupštine ponašanjem pojedinih opozicionih poslanika.
  • Izvršni komitet SNSD-a je osudio prijetnje Valentina Inzka i smatramo da je to još jedan dokaz da on radi za interes bošnjačkih političara. Visoki predstavnik krši Aneks 10.

Milorad Dodik također najavio je da će pisati američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, kako bi ga “obavijestio o radu njegovih službenika u BiH”.

Dodik je rekao da će kao član Predsjedništva BiH stupiti u kontakt s svim šefovima ambasadora i službenika koji su u BiH kako bi ih pitao šta oni misle o onom šta rade, prenose Nezavisne.

Dodao je da će organizovati miting u Istočnom Sarajevu i da će tražiti dozvolu da se taj miting prenese pred zgradu OHR-a u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje o prijetnji smrću gledaoca na BN TV, Dodik je rekao da ta medijska kuća produkuje atmosferu u kojoj se takve stvari mogu dešavati i dodao da tu osobu poziva na razgovor.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU