Dodik u ponedjeljak ide na ročište o izjašnjavanju o krivici pred Sudom BiH

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da ovog ponedjeljka ide na ročište u Sudu BiH u Sarajevo, gdje treba da se izjasni je li kriv po optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Dodik je naveo da ide u Sarajevo da “brani Republiku Srpsku”, dodavši da “nema pravo da se povuče” i da smatra da je to prilika da se “Republika Srpska oslobodi Sarajeva i BiH”.

On je ocijenio da “očekuje potpunu degradaciju prava, Ustava BiH, svega što ima smisla u ovom procesu”, ističući da će Republika Srpska “veoma jasno i odlučno odgovoriti na ovu farsu”.

Naveo je da će kao predsjednik RS-a otići na to “namješteno suđenje, da pokaže koliko je ono antiustavno i antipravno, koliko je ono muslimansko i antisrpsko i koliko je taj sud mjesto za šikaniranje Srba i njihov politički progon”.

“Sud BiH je neprijateljsko mjesto za Srbe i za to je i napravljen”, ocijenio je Dodik.

Ponovo je optužio američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja da je kreator optužnice protiv njega, a da su u njegovoj “kriminalnoj grupi” i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, engleski ambasador u BiH Julian Reilly, kao i sutkinja Jasmina Dedović-Ćosić, koja je potvrdila optužnicu.

Dodik je optužio Tužilaštvo i Sud BiH da rade protiv Republike Srpske i Srba u cjelini

“Da je Tužilaštvo BiH ustavna institucija, ono bi već odavno pokrenulo postupak protiv Christiana Schmidta, tražeći da se izvrši uvid u to šta radi stranac koga osporavaju svi i koji nije imenovan u skladu sa procedurama“, kazao je Dodik.

federalna.ba/Beta

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU