Đokoviću poništena viza

Australijska vlada po drugi put je poništila vizu Novaku Đokoviću, uz obrazloženje da prvi teniser svijeta nije vakcinisan protiv COVID-19 i da kao takav predstavlja prijetnju zajednici, prenosi Reuters.

Ministar za imigracuju Alex Hake iskoristio je diskreciono pravo da ponovo poništi vizu srbijanskom teniseru, nakon što ga je sud u Melbourneu u ponedjeljak pustio iz imigracionog pritvora, u kojem je bio smješten nekoliko dana pošto mu je australska granična policija odbila omogućiti ulazak u zemlju.

“Danas sam iskoristio svoje ovlasti iz Zakona o migraciji da poništim vizu Novaku Đokoviću na zdravstvenim i drugim osnovama, u javnom interesu”, naveo je Hawke u izjavi.

Mogućnost nove žalbe

Nakon što ga je sud u Melbourneu u ponedjeljak pustio iz migracionog centra, Đoković je trenirao i pripremao se za nastup na Australian openu.

Mediji su ranije najavljivali mogućnost da Hawke ponovo uskrati Novaku vizu.

Kako stvari stoje, Đoković će biti deportovan iz Australije, iako njegovi advokati ponovo imaju pravo na žalbu.

Očekuje se da će se odmah žaliti Saveznom sudu, kao što su učinili i u slučaju prvog poništenja vize.

Njegovo izuzeće od obaveze vakcinacije protiv COVID-19 odobrili su vlada savezne države Victorije i Tennis Australia, koji organizuje turnir u Melbourneu. To mu je omogućilo da dobije vizu za Australiju, no, australska granična policija mu je po dolasku u Melbourne odbacila izuzeće i poništila vizu.

‘Greška u procjeni’

Đoković je proveo četiri noći u hotelskom pritvoru, dok sud u ponedjeljak nije poništio odluku granične policije.

U četvrtak, srbijanski teniser uvršten je u žrijeb turnira, iako nije bilo sigurno da će na njemu moći igrati.

Đoković je objelodanio da je u prošlom mjesecu testiran pozitivno na COVID-19, a tada je davao intervju za jedan magazin i bio na fotosesiji u teniskom centru u Srbiji.

Priznao je da je napravio „grešku u procjeni“, te da je odmah trebao otići u izolaciju. (Agencije)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU