30.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 lipnja, 2022

  DOM ZA SVE / Zašto se moramo sjećati 25. novembra 1943.

  Prije 76 godina, u jeku Drugog svjetskog rata, na maloj oslobođenoj teritoriji u srcu Evrope, protivno svim šansama, obnovljeno je pravo jedne male zemlje na postojanje.

  Kao što iz haosa nastaje red, tako su građani u razorenom svežnju planina odlučili da razaranju valja stati u kraj i kroz ponovno ujedinjenje ući u novu zajednicu – naizgled različitim narodima dati priliku da skupa izgrade staru državu.

  Tada zamišljena Bosna i Hercegovina bila je protuteža nacističkim tvorevinama na njenom tlu i tlu zemalja koje je okružuju. Tada zamišljena buduća kuća jednih drugih i trećih bila je jednaka svojim susjedima i komšijama.

  Ideja takve zemlje provlačila se kroz sljedećih 76 godina, sve do danas, kroz uši i oči njene djece. Nekada više, a nekada manje uspješna sama sebi. Nekada više, a nekada manje jednaka drugima.

  Ona je na svom putu nalazila dobre učenike i na one loše – koji su je ne tako davno stavili na novu kušnju čiju pepeo još uvijek čistimo.

  Zato se danas sjećamo i opominjemo da 25. novembar 1943. godine nikada ne smije biti zaboravljen – ne zbog časa historije i ne zbog zastavica na ulici.

  Sjećajmo se i opominjimo, jer su tada tvorci nove kuće starog imena vješto pokazali da jedna mala zemlja može biti dom za sve. Drsko i u inat pepelu. Baš kao što iz haosa nastaje red.

  Protivno svim šansama.

  Ekipa portala TNT.BA svim Bosancima i Hercegovcima želi sretan Dan državnosti!

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU