Domovi penzionera Tuzle i B. Polja zajedno apliciraju na IPA i fondove EU

Sporazum o međunarodnoj saradnji, koji podrazumijeva zajedničko apliciranje na projekte IPA fondova, kao i fondova Evropske unije, potpisan je danas između JU „Dom penzionera“ Tuzla, JU „Dom starih“ Bijelo polje, te dvije nevladine organizacije, „Eko zeleni“ Tuzlanskog kantona i „Euromost“ iz Bijelog Polja.

„Ovaj sporazum podrazumijeva razmjenu iskustava naše primarne djelatnosti, a to je smještaj i briga starih i nemoćnih osoba, kao i zajedničko apliciranje na projekte IPA fondova i fondova Evropske unije. Sporazumom i saradnjom želimo osnažiti dvije javne ustanove, te pokušati lakše i što boljim projektima osigurati sredstva iz pomenutih fondova, kako bi našim korisnicima obezbijedili što bolje uslove“, kazao je Mirsad Bakalović, direktor JU „Dom penzionera“ Tuzla.

Dijana Knežević, zamjenica direktora „Doma starih“ Bijelo Polje, kazala je da sporazum ima za cilj učvrstiti već uspostavljenu saradnju dvije ustanove koje se bave istom djelatnošću.

„Potpisivanje sporazuma predstavlja čvrstu i uspješnu prekograničnu saradnju dvije ustanove, a cilj nam je isti. To je podizanje kvaliteta usluga koje pružamo našim korisnicima“, kazala je Knežević.

Voda i zrak ne poznaju granice, istakao je Muhamed Omerović, predsjednik „Eko zelenih“ Tuzlanskog kantona, naglasivši da se u skorijoj budućnosti nada da će potpisivanju sličnih ugovora prisustvovati udruženja i ustanove iz Srbije i Hrvatske.

Na ovoj svečanosti prisustvovali su i mladi iz Tuzle i Bijelog Polja, koji su učestvovali u panel diskusiji na temu „Ekologija, socijalna inkluzija i briga o mladima u svojoj sredini“.

Mladi iz ova dva grada družit će se narednih dana u Tuzli, a organizirat će i izradu zajedničkog programa za korisnike ova dva Doma penzionera. Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih osoba, mladi Tuzle i Bijelog Polja u nedjelju će priredit će program za korisnike “Doma penzionera” Tuzla.

federalna.ba/Dino Durmić

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU