1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Donacijom kurbana pomoći socijalno ugroženom stanovništvu

  ()

  2 Humanitarna organizacija „Merhamet“ Muslimansko dobrotvorno društvo (MDD) provodi akciju “Kurban 2019/1440”. Donacija za domaće kurbane je 350 KM, a donacija za kurban iz Australije iznosi 270 KM.

  U okviru akcije “Bosanski kurban”, koja traje do 10. augusta, “Merhamet” će nabavljati domaće kurbane od bh. poljoprivrednih proizvođača i povratnika.

  Merhamet istovremeno prima i donacije za nabavku kurbana iz Australije, akcija traje do 9. augusta, a provodi je “Merhamet” Švedske u saradnji HO “Merhamet” MDD i organizacionim jedinicama. Donacija za kurban iz Australije iznosi 270 KM, a žrtvovanje kurbana obavlja se u Australiji u skladu s islamskim principima.

  Predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac je naglasio da se donacijom kurbana pomaže socijalno ugroženo stanovništvo u kriznim područjima.

  – Socijalna dimenzija donacije kurbana ogleda se u tome što će time biti osigurano meso za dvadeset “Merhametovih” javnih kuhinja širom Bosne i Hercegovine u kojima se svakodnevno hrani oko 8.000 socijalno ugroženih osoba – istakao je Vrbanjac.

  Također, dodao je, ovom akcijom “Merhamet” pomaže bh. poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, migrante, brojna udruženja, socijalne ustanove i druge institucije koje brinu o ugroženim kategorijama građana u Bosni i Hercegovini.

  Proteklih pet godina, podsjetio je, “Merhamet” je kurbansko meso donirao za sirijske izbjeglice koje su utočište našle u izbjegličkim kampovima na tursko-sirijskoj granici.

  – Do sada je na to područje “Merhamet” u saradnji sa “Crvenim polumjesecom” Turske i organizacijom AFAD, dostavio oko 600 tona mesa ili, preciznije, 35.840 kurbana. Na taj način smo nahranili mnoge izbjegličke porodice iz Sirije – zaključio je predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac u izjavi za Fenu.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO