Donesena odluka o putovanju samo s ličnim kartama između BiH i Turske

Republika Turska ima veoma stabilizirajuću ulogu u regionu Zapadnog Balkana, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon sastanka s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Erdogan, koji je danas doputovao u posjetu Bosni i Hercegovini, dočekan je uz najviše državne počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Turski predsjednik Erdogan je posjetom Sarajevu započeo trodnevnu regionalnu turneju koja pored BiH još obuhvata Srbiju i Hrvatsku. “Republika Turska i BiH imaju izvanredne prijateljske, bratske odnose i veze. One su historijske, političke, ekonomske i na planu kulture. Predsjednik Erdogan daje poseban ton tim odnosima. Nastavit ćemo da jačamo naše odnose i veze”, kazao je Džaferović.

Podsjetio je da je ovo četvrta zvanična službena posjeta između BiH i Turske. “Ne postoji nijedna država na svijetu s kojom je BiH u ovom četverogodišnjem mandatu, ali možemo slobodno kazati i u proteklim mandatima, imala tako tijesne veze i tijesnu saradnju kao što je u ovom mandatu to bio odnos i saradnja s Turskom”, izjavio je Džaferović.

Kako je kazao, ostat će, za ovaj mandat i saziv Predsjedništva BiH i relacija koje je imalo s Turske, upamćeno mnogo pozitivnih stvari. “Na sastancima sam govorio o dvije vrlo važne stvari, a to je autoput Sarajevo – Beograd – Sarajevo i dokumenti, odnosno međunarodni sporazumi koje su BiH i Turska usvojili. To će se nastaviti realizirati u narednom periodu. Očekujem da to bude intenzivirano u narednom periodu”, rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, tokom ovog mandata nisu uspjeli do kraja, kada je u pitanju realizacija ovih projekata, uraditi sve što mogu da urade, zbog pandemije, bojkota, političke krize unutar BiH.

“Nadam se da dolazi vrijeme realizacije tog projekta. Drugo pitanje je pitanje ugovora o slobodnoj trgovini. Republika Turska je BiH dala najpovoljnije uvjete u odnosu na sve druge države na svijetu kada je u pitanju slobodna trgovina. Mi to treba da iskoristimo. Naša robna razmjena je negdje na nivou 850 do 900 miliona dolara. To može mnogo bolje i više. Mi smo sebi dali cilj da to u ovoj godini bude milijarda. Postoje brojne oblasti u kojim možemo da sarađujemo. Danas smo na sastanku od Erdogana čuli neke konkretne stvari. Pitanje industrijskih zona je posebna oblast u kojoj treba u budućnosti razvijati saradnju između dvije države. Tehničke grupe koja treba da dođe u BiH kada je u pitanju autoput. Saradnja u oblasti energetike, formiranje radne grupe za energetiku je posebno pitanje i danas smo na sastanku govorili i o kretanjima građana Turske i BiH u BiH i Tursku putem ličnih karata”, pojasnio je Džaferović.

Kako je kazao, postoji procedura koju treba da provede Vijeće ministara BiH.

Poručio je da je Republika Turska jako opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, za reforme koje je BiH poduzela.

“Turska daje podršku produženju mandata ALTHEA-e koje nas čeka u novembru. Drugo pitanje koje smo danas posebno naglasili je pitanje odnosa Turske sa svim državama Zapadnog Balkana. Turska ima dobre, prijateljske odnose sa svim državama Zapadnog Balkana i igra vrlo stabilizirajuću ulogu u regionu Zapadnog Balkana. Kada smo mi, unutar BiH, u pitanju Turska i Erdogan vode uravnoteženu politiku i imaju dobre odnose sa svima nama u BiH, bez obzira kojem narodu pripadamo i iz kojeg dijela BiH dolazimo”, naglasio je Džaferović.

Posebno smo mu se zahvalili na liderskoj ulozi u svijetu, posredovanju u ratu između Ukrajine i Rusije.

Erdogan će se tokom dana sastati i s članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon toga će posjetiti Šehidsko mezarje Kovači, odati počast prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, zatim obići nedavno otvorenu Upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a večeras će prisustvovati i poslovnom forumu.

Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem, očekuje niz programa.

Posljednja stanica šire regionalne turneje bit će Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.

Predsjednik Turske će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Predviđen je poslovni forum i u Hrvatskoj.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU