Dragan Čović: ‘Mostar je sačuvao multietničnost, volio bih da je tako i u Tuzli’

Na 9. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine raspravljaju se izmjene Izbornog zakona za Mostar, a tim povodom govorio je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović

On je kazao kako se može nadmudrivati oko Mostara, ali dok je Aneksa 4. Dejtonskog sporazuma ovo je država tri konstitutivna naroda. Čović je kazao i kako će se insistirati da izbori u Mostaru budu kad i u ostalim sredinama u BiH, piše Klix.ba.

“Mostar vidim kao i svaku drugu jedinicu lokalne samouprave. Nadmudrivanja oko Mostara treba da završe, bilo je na desetke pokušaja, a ovo je izlazak iz svega toga, da Mostaru damo mogućnost da ima Gradsko vijeće, izabranog gradonačelnika, ali i minimalnu nacionalnu zastupljenost”, izjavio je Čović.

Čović je naveo da je Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost te da su rijetke takve sredine u Bosni i Hercegovini. Poslije toga kazao je kako bi volio da je takva situacija u Tuzli.

Na ovo je regovao poslanik Denis Bećirović kazavši da o Tuzli treba govoriti samo kao svijetlom primjeru.

Čović je odgovorio da u Tuzli nema Hrvata na istaknutim pozicijama što govori o politici koja se vodi, spomenuvši da nema svjetla već da je tama.

Bećirović je ponovo replicirao kazavši da Čović treba da se podsjeti presuda i UZP-a kad govori o tami, prenosi Klix.ba.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU