Dragana Muratović: „Aktivizam za mene znači pomoć zajednici za bolje sutra“

Predstavljamo mladu aktivisticu iz Mostara koja se u slobodno vrijeme bavi volontiranjem, društvenim i političkim aktivizmom. Dragana svojim djelovanjem inspirira mlade i pomaže im na njihovom preduzetničkom i aktivističkom putu. Bravo Dragana!

Kada bi me neko pitao na koga sam ponosna, za mene bi to bila mlada osoba koja ne sjedi skrštenih ruku, nego želi svoju zajednicu učiniti boljom – akitivira se i doprinosi. Imam tu sreću da sam stalno okružena takvim mladim ljudima, inspiriraju me i vraćaju osmijeh na lice.

Jedna od njih je i Dragana Muratović, dvadesetosmogodišnja djevojka iz Mostara koja se prvi put, još u osnovnoj školi, zapitala kako biti aktivna članica svoje zajednice, kako doprinijeti i biti društveno korisna. I tako je počeo njen aktivistički put, malim „kvartovskim akcijama“ kako ih Dragana naziva.

dragana muratović: „aktivizam za mene znači pomoć zajednici za bolje sutra“
dragana muratović: „aktivizam za mene znači pomoć zajednici za bolje sutra“

„Obično su to bile male kvartovske akcije gdje bi se skupili i očistili svo područje na kojem smo provodili dane. U nekom trenutku se desila i ideja da na jednoj površini napravimo i mali park što smo i učinili. Aktivizam tada, a dijelom i danas za mene znači pomoć zajednici za bolje sutra, jednostavno biti društveno korisna i pomoći koliko mogu u trenutku“, ispričala mi je Dragana.

Godine su prolazile, a onda je Dragana pronašla svoju bazu, mjesto i prostor u kojem će njen aktivizam biti prepoznat i podržan. Pridružila se Omladinskoj banci Mostar na samom osnivanju i danas je ponosna članica #MOBA porodice. Ispričala mi je kako je to promijenilo i njen karijerni put. Kao studentica Medicinskog fakulteta u Foči, vjerovala je da će se baviti samo zdravstvenim sektorom, ali kao članica Omladinske banke dobila je priliku da se usavršava i prisustvuje različitim edukacijama. Tada je shvatila da je zanima mnogo više od onog što studira. Uskoro je dobila priliku da provede tri mjeseca na #internshipu u Fondaciji Mozaik i uživala je, učila i razvijala se u svojoj Avanturi bez kraja.

„Ulaskom u program Omladinske banke shvatila sam da me zaima mnogo više stvari nego da se usmjerim samo na jednu, pa sam tako počela dodatno da radim na sebi i usavršavam pisanje projekata kako bi mogla pomoći i drugima da apliciraju. Imala sam dodatne edukacije iz social media menagmenta kako bih znala pravilno koristiti poslovne društvene mreže editovati i pisati tekstove. Omladinska banka učinila da zavolim brojeve i da počnem da radim na budžetima koji su jako bitni za mikrobiznise i biznise općenito. Za sebe mogu reći da sam postala interdisciplinarna i da tek sada razumijem pojam dualnog obrazovanja i zašto je ono danas bitno, kao i da NVO sektor čini puno na širenju zanimanja i edukaciji“, naglasila je Dragana, sretna sa svojim novim ulogama.

Dragana mi je rekla da je u Omladinskoj banci o aktivizmu i preduzetništvu naučila mnogo – da postoje različite vrste aktivizma ali da je cilj svakog pomoći zajednici, kao i da ne postoje loši poslovi, samo oni loše vođeni. Po njenom mišljenju najvidljiviji je društveno-politički aktivizam, ali kaže da „još uvijek ljudi ne shvataju da je aktivizam i kada se izboriš da se u ulici poprave svjetla ili ukloni drvo koje prijeti prolaznicima. Danas svi možemo biti aktivisti i aktivistice ako želimo i svi možemo pomoći jednako da bi nam sutra bilo bolje“, napominje Dragana i dodaje da bolje sutra pravimo i razvojem preduzetništva, a da prilika ima, barem u Omladinskoj banci, samo nam je potrebno više zainteresiranih mladih.

Kao članica Omladinske banke, Dragana je dio Odbora za mikropreduzetništvo i Akademije za komunikacije. Mentoriše aktivističke projekte mladih koji unapređuju svoju zajednicu i pomaže im pri osnivanju biznisa. U godinu i po aktivnog rada, Dragana je podržala osnivanje dvadeset mikrobiznisa i a njeni najdraži su AGRI FOOD and more, Autoškola “A&S” i Cafe bar “Lijevi bek”, gdje mladi preduzetnici pokazuju da je uz pravu ideju i dobru podršku sve moguće:

„Za ovih godinu i po dana, mentorisala sam dvadesetak mikrobiznisa, ali sigurno omiljeni su mi Agri food and more jer se radi o poljoprivredi i mladom čovjeku, a danas je rijetko vidjeti mlade kako žele da se bave poljoprivredom. Tu je i Autoškola A&S gdje jedna mlada žena ruši stereotip o ženi u maloj sredini, ali i moj prvi mentorisani mikrobiznis Lijevi bek gdje se radi o kafiću. Mogla bi sigurno nabrojiti još neke ali ova tri su mi trenutno najbliža srcu: Lijev bek Alema Beglerovića u Mostaru, Agri Food and more Armana Bešlije iz Goražda i Autoškola A&S Sanide Prevljak iz Konjica“, kaže Dragana i dodaje da postojanje Omladinske banke u Mostaru, za Mostar znači „jednu vrstu transparentnosti i sigurnosti da će mladi na fer i pošten način dobiti priliku da realizuju svoje ideje, a da će im i za te ideje biti dostupni mentori i podrška tokom cijelog procesa.“

Dragana kaže da mladi u Omladinskoj banci „ruše sve stereotipe i narative i pokazuju da su stvarno aktivni i mladi i da vole Bosnu i Hercegovinu i da žele stvarati budućnost“, pa je strašno ljuti narativ o mladima koji ih predstavlja kao nezainteresirane. Svi oni zajedno pokazuju da mladih uzora u našem društvu ima, samo je potrebno promijeniti narativ i ispričati njihove priče. (Piše: Ilma Islambegović)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU