13.8 C
Sarajevo
Utorak, 28 rujna, 2021

Dramatično na Kosovu: Hapšenja Albanaca i Srba zbog kriminala, Vučić prijeti da će reagovati

U akciji Policija Kosova (PK) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) po nalogu Osnovnog suda u Prištini za pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa ranjen je jedan pripadnik i uhapšeno pet osoba, javljaju prištinski mediji, dok Tanjug javlja da je uhapšeno 13 pripadnika Policije Kosova srpske nacionalnosti. Među uhapšenima ima i albanskih pripadnika Policije Kosova, prenosi Beta.

U Beogradu je u toku sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je upozorio predstavnike Evropske unije da će Srbija reagovati ako se jedinice specijalne kosovske policije (ROSU) što prije ne povuku sa sjevera Kosova, saznaje Blic.

Napeto na sjeveru Kosova, Vučić naredio borbenu gotovost, oglasile se sirene za vazdušnu opasnost

RTS prenosi da su u Zubinom Potoku pripadnici ROSU probili tri barikade koje su postavili Srbi. U toku je postavljanje četvrte barikande, a začuli su se i pucnji.

Radiotelevizija Srbije javila je ranije da je zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije stavilo je u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u.

- Oglašavanje - dramatično na kosovu: hapšenja albanaca i srba zbog kriminala, vučić prijeti da će reagovati

Tokom akcije u Zubinom Potoku je ranjen jedan pripadnik PK-a koji je medicinski zbrinut u bolnici u južnom dijelu Mitrovice i prema informacijama medija on je van životne opasnosti.

Akcija hapšenja

Akciju hapšenja započela je u ranim jutarnjim satima danas, a akcija je rezultat višemjesečne istrage PK-a i PIK-a koji je vodilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

“Istraga je imala za rezultat uključivanje nekoliko policijskih zvaničnika i nekih građana u organizaciju i učešće u kriminalnoj grupi u vezi sa krivičnim djelima ilegalna trgovina robom, zloupotreba službenog položaja, davanje mita i zabranjena trgovina”, navodi se u saopćenju Policije Kosova, prenosi Al Jazzera Balkans.

U saopćenju se navodi da “uprkos oružanom otporu na sjeveru Mitrovice, policijska operacija se nastavlja, uključujući i hapšenja i kontrolu nekoliko lokacija što imaju za rezultat oduzimanje relevantnih dokaza uključujući i oružje dugih cijevi”.

Policija Kosova je saopćila da se akcija koja se realizira na sjeveru Kosova ne odnosi na slučajeve ubistva policijskog specijalca Envera Zymerija i političara Olivera Ivanovića, prenosi Anadolija.

Više detalja o akciji će biti dato na konferenciji za medije na kojoj će govoriti predstavnici tužilaštva, Policije i PIK-a.

Specijalne jedinice Policije Kosova, ROSU, uhapsile su do 8.30 sati 13 Srba, pripadnika kosovske policije na sjeveru Kosova, rečeno je Tanjugu u dobro obavještenom izvoru.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da akcija Policije i Policijskog inspektorata Kosova na sjeveru ima za cilj jedino ostvarivanje zakona i ništa drugo, i pozvao Srbe na mir.

Akcija je protiv osoba uključenih u ilegalnu trgovinu, organizirani kriminal i druga kriminalna djela, napisao da je on na Facebooku.

“Neke od osoba uključenih u ta djela su i službenici Carine, Policije, ali i obični građani. Kao premijer potvrđujem da se radi o provođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon”, napisao je Haradinaj.

U Zubinom Potoku mještani su na magistralnom putu zapalili gume kako bi spriječili kosovske policajce da odvedu uhapšene, prenosi Beta.

Na sjeveru Kosova i dalje se čuju sirene.

Građani se okupljaju u centru grada, a atmosfera je napeta.

Reporter TV Prve javio je da je jutrošnja akcija specijalnih kosovskih jedinica počela u 6.10 u dijelu Mitrovice koji se zove Bošnjačka mahala.

Sirene za uzbunu

Odmah su aktivirane sirene za uzbunu u sjevernom dijelu Mitrovice, koje su se čule i u trenutku javljanja reportera TV Prve. Prema njegovim riječima, građani tog dijela Mitrovice veoma su uznemireni.

Također, prema informacijama TV Prve rano jutros izvedena je još jedna akcija pripadnika ROSU, u mjestu Rudari, u općini Zvečan.

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić rekao je za Radioteleviziju Srbije da su jedinice ROSU, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsjednik Aleksandar Vučić.

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

(Agencije, Al Jazzera Balkans)

3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima