Drljača sa predstavnicom OSCE-a za slobodu medija

Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, predstavnicu OSCE-a za slobodu medija Teresu Ribeiro, koja boravi u BiH od 11. do 13. aprila. Ribeiro će se tokom ove posjete našoj zemlji sastati sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti državnog i entitetskog nivoa.

Tokom razgovora, Ribeiro je poseban naglasak stavila na pitanja sigurnosti novinara, poboljšanju zakonodavstva u oblasti medija i slobode izražavanja, kao i pristupa informacijama. Također, teme razgovora bile su i finansijska održivost i nezavisnost javnog emitovanja, te inicijative za jačanje slobode medija i slobode govora.

Izražavajući zahvalnost na višegodišnjoj uspješnoj saradnji Vlade Federacije sa OSCE-om, zamjenik premijera Vesko Drljača istakao je da Vlada FBiH u potpunosti podržava slobodu medija i izražavanja u našoj zemlji.

“Sloboda medija je osnovni stub demokratije i to je oblast koju trebamo razvijati i jačati u skladu sa evropskim standardima i propisima. Na polju medijskih sloboda uvijek ima prostora za unapređenje i poboljšanje. Naše opredjeljenje je dati punu podršku slobodi rada medija, slobodi izražavanja i većoj dostupnosti informacijama”, kazao je Drljača.

Dodao je da Vlada Federacije BiH radi na većoj transparentnosti i otvorenosti prema medijima i javnosti uopće. Smatra da kritika medija ovu instituciju može činiti samo boljom i poboljšati kvalitet njenog rada. Također je ukazao i na važnost harmonizacije zakonodavsta u BiH.

Predstavnica za slobodu medija OSCE-a Teresa Ribeiro naglasila je važnost dijaloga o slobodi medija i izražavanja u BiH.

“OSCE je vaša organizacija. Vi ste država članica, pa je i iz tog razloga posebno važno da se kontinuirano vodi ovaj dijalog, koji može dovesti do poboljšanja u sferi slobode medija i slobode izražavanja”, kazala je Ribeiro.

Ukazala je i na važnost nastavka aktivnosti na poboljšanju i afirmaciji slobode medija i govora, te dodala da će OSCE i dalje biti na raspolaganju za podršku u jačanju ove oblasti u BiH.

Sastanku u Vladi Federacije BiH prisustvovala je i šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU