-0.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 29 siječnja, 2023

DRUGAČIJI SEVDALIJA: Zaim Imamović bio je legenda bosanske sevdalinke

Najemotivniji i najspecifičniji interpretator tradicionalnog bosanskog melosa je bezrezervno bio Zaim Imamović.

Učitelj onima koji su trebali naučiti kako se to postaje uzor u fahu, bez naročitog publiciteta. Kako se postaje poštovan, autoritativan i jedinstven bez trunke rivaliteta u sebi. Zaimova karijera nije obojena samo glazbenom kvalitetom, nego i dobrom dušom koja ga je krasila i činila drugačijim od ostalih sevdalija.

O svom početku je pričao: “Naša je radio-stanica počela 10.04.1945. i prvi smo ja i Ismet Alajbegović Šerbo imali muzičku emisiju. Nas smo dvojica na Radio-Sarajevu od prvog njegovog dana! Šerbo je bio veliki harmonikaš. To više majka neće roditi! Nije on toliko poznavao notni sistem i teoriju, ali je bio veliki “sluhist”. Znao je za čas naučiti i odlomak iz neke opere, neku ariju. I te stvari je on odlično svirao. Mi smo uvijek pjevali na radiju uživo. Znali smo ja i Šerbo i pod klavirom spavati, da budemo u šest sati na prvoj emisiji. Inače, morali bismo u četiri ustati da dođemo iz kasarne (onda smo bili vojska, u kasarni) do šest sati. Nego, lijepo se mi zamotamo dekama, pa spavaj pod klavirom! Eh, knjiga bi se mogla napisati o tim našim zgodama…”

  Evo gdje je Emina našla utočiste dok traje trodnevna svadba njenog bivšeg

Zaim Imamović je gostovao u Parizu, Beču i na Bliskom istoku, a sudjelovao je i na međunarodnom festivalu narodne muzike u marokanskom gradu Marakešu kao predstavnik jugoslavenske radio-difuzije.

Umro je u Sarajevu 2. februara 1994. godine.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU