-11.2 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Društvo novinara BiH pozdravilo sudsku presudu u vezi novinara Jašarspahića

  Društvno novinara BiH pozdravilo je nedavnu presudu Općinskog suda u Visokom kojom je u cjelosti odbačen tužbeni zahtjev gradonačelnice Visokog Amre Babić protiv novinara i urednika portala visoko.co.ba Adnana Jašarspahića “radi nanošenja štete zbog klevete”.

  – “Zbog povrede časti i ugleda” vezano za tekstove o nepotizmu prilikom zapošljavanja u Visokom, načelnica Babić je od Jašarspahića tražila 10.100 KM odštete, a sada će umjesto toga morati platiti sudske troškove – ističe se u saopćenju Društva novinara BiH.

  - Oglašavanje -

  Društvo smatra izuzetno važnim da se sudija u ovom slučaju Avdija Avdić pozvao na praksu Evropskog suda za ljudska prava i u obrazloženju, između ostalog, naveo da je “dužnost medija da pružaju i saopćavaju informacije i ideje o svim pitanjima od javnog interesa, uključujući i informacije koje se tiču ponašanja zvaničnika vlasti”.

  – U konkretnom slučaju tužiteljica je javna ličnost, gradonačelnica Visokog, te kako proizilazi iz prakse Evropskog suda, malo je prostora unutar člana 10 stav 2 za ograničavanje političkog govora ili debate o pitanjima od javnog interesa – naveo je u obrazloženju sudija Avdić.

  U Društvu novinara BiH podsjećaju kako se zaštita od klevete, od 2003. godine od kada je u Bosni i Hercegovini regulisana odgovarajućim zakonom, prema mnogim istraživanjima pretvorila u direktan pritisak na novinare i medije, odnosno u kršenje prava na slobodu izražavanja, uključujući i pravo na slobodni rad medija i novinarsko izvještavanje.

  Društvo smatra da je konačno došlo vrijeme da se obavi sveobuhvatna javna rasprava i daju preporuke za adekvatne izmjene zakonske regulative kako bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe zakona radi gušenja slobode medija.

  – Do tada pozivamo sudije i tužioce da donose odluke bez političkog pritiska i da na umu imaju značaj slobodnog informisanja, kao što je to svom obrazloženju naveo sudija iz Visokog Avdić – navedeno je u saopćenju.

  (FENA)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO