33.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 lipnja, 2022

  Državni revizori upozorili institucije BiH zbog troškova prevoza zaposlenih

  Ured za reviziju institucija BiH je proveo reviziju učinka na temu “Upravljanje troškovima prevoza zaposlenih u institucijama BiH“.
  Ured za reviziju institucija BiH je proveo reviziju učinka na temu “Upravljanje troškovima prevoza zaposlenih u institucijama BiH“.

  Revizija je izvršena s ciljem da se ispita da li se troškovima prijevoza zaposlenih u
  institucijama BiH upravlja na ekonomičan i efikasan način.

  Iako su Vijeće ministara BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH (MFT), donošenjem podzakonskih akata za ostvarivanje naknade troškova prijevoza u 2009. i 2017. godini, pokušali uspostaviti efikasnu, ekonomičnu i racionalnu potrošnju budžetskih sredstava za ove namjene, te ujednačiti primjenu ovih podzakonskih akata na nivou institucija BiH, isto nije u potpunosti i postignuto.

  Naime, na nivou institucija BiH nije uspostavljen jednoobrazan i transparentan postupak ostvarivanja prava na naknadu troškova prijevoza zaposlenih u institucijama BiH koji blagovremeno evidentira nelogičnosti i otklanja greške i sumnje u mogućnost zloupotreba i osigurava ekonomičnu i racionalnu potrošnju javnih sredstava, kažu državni revizori.

  “Institucije BiH i MFT nisu poduzele sve aktivnosti kako bi se u potpunosti implementirao prethodni model čime, u konačnici, nije osigurana isplata naknada troškova prevoza u iznosu za instituciju najpovoljnijeg troška, kao ni ujednačena primjena obračuna naknade troškova prijevoza na nivou institucija BiH. Prilikom pripreme prijedloga novog načina obračuna troškova prijevoza, MFT nije uzelo u obzir sve neophodne inpute kako bi obuhvatilo sve aspekte rješavanja pitanja naknade troškova prijevoza”, navedeno u analizi.

  MFT je, nakon uočenih problema, ponovo pokušalo da uredi oblast naknada troškova prijevoza zaposlenih u institucijama BiH donošenjem novog modela. Međutim, institucije BiH nisu preduzele sve aktivnosti kako bi se u potpunosti implementirao novi model, a ni MFT nije postiglo potpunu kontrolu nad procesom upravljanja troškovima prijevoza zaposlenih u institucijama BiH prenosi klix.

  Izvještaj revizije učinka sadrži preporuke upućene Vijeću ministara BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH i institucijama BiH, čija bi implementacija, prema mišljenju Ureda za reviziju, trebala rezultirati uređenjem i unaprjeđenjem ove oblasti.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU