13.8 C
Sarajevo
Srijeda, 5 listopada, 2022

Državni službenici protestuju već sedmi put, traže kolektivni ugovor i veće osnovice plata

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u Institucijama BiH organizovao je danas, sedmi po redu, protest u Sarajevu.

Protest je organizovan na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred državnih institucija.

Kako je rekao Salih Karčić, predsjednik Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika u Institucijama BiH, ovo je sedmi protest koji organizuju, a ima iste ciljeve kao i prethodnih šest.

“Tražimo potpisivanje kolektivnog ugovora. Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivni ugovor sa državnim uposlenicima. Zatim, osnovica za obračunavanje plata je 535 KM a donijeta je 2009. godine. Tada je potrošačka korpa bila 1400KM, a u mjesecu augustu ona je iznosila 2.900 KM. Možete onda zamisliti kako živimo sa našim platama”, poručio je Karčić na današnjem protestu.

Iz sindikata su podsjetili da su se obraćali Predsjedništvu, Vijeću ministara, predsjednicima vladajućih stranaka, međunarodnoj zajednici, OHR-u i svim ambasadama ali su se svi oglušili o zahtjeve, te čak nisu ni odgovorili.

KLIX.BA

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
Rahela
Rahelahttp://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU