Dugoročna prognoza FHMZ/ Toplija zima u odnosu na prosjek…


Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), predstojeća zima u Bosni i Hercegovini bit će nešto toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu zraka.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija u sjevernim i centralnim predjelima.

Na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili nešto hladnije. Iako se očekuje toplija zima nego što je uobičajeno, u prognoziranom periodu izvjesni su i prodori hladnih zračnih masa sa
sjevera kontinenta, sa znatno nižim temperaturama zraka od prosječnih.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom zime (2020.-2021.) je do 60, a na području južne Hercegovine prognozira se do 15 mraznih dana.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na duži vremenski period je zahtjevnija i manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina treba uzeti s većom dozom rezerve.

Istovremeno, veoma je teško u zimskom periodu prognozirati vrstu padavina u pojedinim periodima.

Tokom klimatološke zime (DJF), vjerovatnoća mogućih scenarija je podjednaka. Prognostički modeli za prostor Bosne i Hercegovine, ali i šire regije ne pružaju uvid za sigurniju prognozu. Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen.

Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duži periodi bez padavina, ali i kraći periodi sa većom količinom padavina.

Najviše padavina prognozira se u prvoj dekadi decembra i sredinom januara. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti u približne sezoni zime 2019.-2020. godine.

IZVOR: Klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU