Dunović traži preispitvanje ustavnosti pojedinih odredbi izmijenjenog zakona o PIO

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović obratio se Ustavnom sudu FBiH zahtjevom za ispitivanje ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, saopćeno je iz Dunovićevog kabineta.

Ovo je 25. apelacija Ustavnom sudu, a Dunović smatra da je usvajanjem izmjena zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ponovo prekršen Ustav Federacije BiH.

– Sporne odredbe odnose se na obustavu isplate penzije korisnicima penzije koji zasnuju radni odnos te izuzimanje od primjene određenih kategorija osiguranika, od obustave. Potpredsjednik smatra, posebno uzimajući u obzir da je Ustavni sud Federacije BiH već odlučio da je odredba o obustavi isplate penzije zbog zasnivanja radnog odnosa neustavna, da donosioci spornih zakonskih rješenja nisu izvršili presudu Ustavnog suda Federacije BiH niti na ustavan način i u skladu sa principima jednakosti i ravnopravnosti svih pred zakonom te zabrani diskriminacije, regulisali predmetnu kompleksnu problematiku – navodi se u saopćenju.

Potpredsjednik posebno želi da istakne da zahtjev za ocjenu ustavnosti ni na koji način neće uticati na ostvarena prava korisnika penzija, koja su izmjenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju unaprijeđena, navedeno je također iz Dunovićevog kabineta.

(FENA) L. A.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU