12.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

  Dvadeset godina rada/ Sutra Dan Sudske policije FBiH

  Dan Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine biti će obilježen sutra Sarajevu.

  Nakon 20 godina od početka rada prvih organizacionih jedinica i službenika Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine, ove godine se po prvi put obilježava Dan sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine.

  Svečanost u povodu obilježavanja ovog važnog datuma za službenike Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine biti će održana 10. oktobra u hotelu „Hills“ u Sarajevu sa početkom u 12,00 sati, te se na svečanosti u povodu dana Sudske policije Federacije BiH očekuje prisustvo većeg broja zvanica, predstavnika ambasada, zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, te rukovodilaca pravosudnih institucija, rukovodilaca policijskih agencija, nosilaca pravosudnih funkcija i drugih.

  Na svečanoj ceremoniji će biti upriličeno postrojavanje svečanog stroja sudske policije, prezentiran rad Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine, dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su dali svoj doprinos za unapređenje rada Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine, te će se prisutnima obratiti predsjednik Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine g. Milorad Novković i glavni zapovjednik Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine g. Dženad Grošo.
  Uslovi za formiranje Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine kao sigurnosnog organa stekli su se nakon donošenja Ustava Federacije Bosne i Hercegovine gdje se u poglavlju „Sudska vlast“, odjeljku C, člana 8. navodi: „Osnovat će se sudska policija radi pomoći sudovima u Federaciji u: osiguranju informacija, osiguranju prisustva svjedoka, privođenju optuženih osoba, održavanju reda u sudnici i sigurnosti suda, te izvršavanju sudskih naloga“.

  Također, iz pomenutih odredbi Ustava Federacije Bosne i Hercegovine proizilazi da je „predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH odgovoran za upravljanje sudskom policijom“.

  Slijedom navedenih odredbi Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine 1996. godine donosi Zakon o sudskoj policiji koji je objavljen u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine, broj 19/96 dana 10. oktobra 1996. godine, što je i bio glavni osnov da se 10. oktobar obilježava kao Dan Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  Time su stvorene formalno pravne pretpostavke za uspostavu i ustroj, pa je tako Sudska policija Federacije Bosne i Hercegovine ustrojena kao samostalni sigurnosni organ u okvirima sudske vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i kao takva ima zadatak da osigura provedbu načela efikasnosti, nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa, odnosno da kao dio sudske vlasti pravosudnim institucijama i nositeljima pravosudnih funkcija stvori neophodno potreban sigurnosni ambijent u radu, te realizacijom naredbi pravosudnih institucija stvori druge preduvjete za rad i nesmetano funkcionisanje pravosuđa i osigura provođenje sudskih odluka.

  Bitno je za napomenuti da je Sudska policija Federacije Bosne i Hercegovine prva institucija ove vrste uspostavljena u Bosni i Hercegovini i zemljama okruženja, obzirom da je prvih 20 službenika sudske policije sa radom započelo početkom 1999. godine. Konkretno, tijekom 1999. godine sa radom su započeli Odjeljenje sudske policije sudova Federacije Bosne i Hercegovine, te Odjeljenja sudske policije sudova u Kantonu Sarajevo, u Tuzlanskom kantonu i Zapadnohercegovačkom kantonu, dok je 2001. godine sa radom započelo Odjeljenje sudske policije sudova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a odjeljenja u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Kantonu 10 Livno, Posavskom i Bosansko-podrinjskom kantonu tijekom 2002. godine.

  U cilju izvršenja visoko rizičnih i najsloženijih poslova iz djelokruga rada Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine, kao i za pružanje mjera zaštite svjedoka pred pravosudnim institucijama u Federaciji Bosne i Hercegovine 2007. godine je ustrojena Interventno-operativna jedinica Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine, čiji službenici su profesionalno obučeni, osposobljeni i opremljeni za izvršenje najsloženijih poslova, kao što su visoko rizična lišenja slobode, visoko rizična sprovođenja, transporti i pratnje, bliska zaštita osoba u pokretu, zaštita svjedoka, djelovanje u posebnim okolnostima i sl.

  U posljednjim organizacijskim promjenama tijekom 2017. i 2018. godine u okvirima Sudske policije su formirani Sektor za operacije, sigurnost i operativno dežurstvo, Sektor za administraciju i podršku, Sektor za profesionalne standarde i Kabinet glavnog zapovjednika.

  Trenutno Sudska policija Federacije Bosne i Hercegovine u okvirima sistematiziranih radnih mjesta ima 580 službenika sudske policije, a popunjenost odobrena Budžetom Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine je na nivou 540 službenika sudske policije, koji broj obzirom na širok spektar nadležnosti i kompleksnost poslova i zadataka nije ni približno dovoljan da bi se u punom kapacitetu odgovorilo na sve nadležnosti i sigurnosne izazove.

  Nakon provedene reforme pravosuđa, a posebno krivičnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini tokom 2004. godini donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji Federacije Bosne i Hercegovine, a kojim je pored ostalog definirano da će Sudska policija Federacije Bosne i Hercegovine sve poslove koje obavlja u odnosu na sudove nadalje obavljati za Federalno tužiteljstvo i kantonalna tužiteljstva.
  Sudska policija Federacije Bosne i Hercegovine u okvirima izvršenja naredbi pravosudnih institucija i u skladu sa svojim nadležnostima na godišnjem nivou provede približno 30.000 operativnih aktivnosti, te brine o sigurnosti zgrada u kojima je smješteno svih 56 pravosudnih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, uključujući i više dislociranih odjeljenja sudova, te sigurnosti više od 950 nositelja pravosudnih funkcija i više od 2.500 drugih zaposlenika u pravosudnim institucijama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA