Dvodnevna regionalna konferencija ‘Turizam kao ključ održivog razvoja’

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i njegov projekat za razvoj i promociju turizma organiziraju dvodnevnu regionalnu konferenciju „Turizam kao ključ održivog razvoja“, koja počinje danas, a kojom se obilježava završetak ovog projekta kojeg je finansirala Evropska unija.

Kako bi se otvorio put za oporavak industrije turizma i putovanja, očekuje se da će ministri i vladini zvaničnici sa zapadnog Balkana 8. aprila podržati Deklaraciju iz Tirane o zajedničkim regionalnim protokolima radi pomoći oporavku i rastu održivog turizma u regionu – saopćeno je iz RCC-a. 

Deklaracijom iz Tirane predviđa se pozicioniranje turizma kao ključnog strateškog sektora za regionalni ekonomski oporavak i održivi razvoj, koordinacija ponovnog otvaranja i nastavka rada lanca snabdijevanja industrije turizma i putovanja, omogućavanje sigurnog i nesmetanog putovanja čime će se potaći oporavak i rast šest ekonomija zapadnog Balkana.

Također, predviđa se primjena usklađenih zdravstvenih i higijenskih protokola kako bi se uskladio oporavak i potaklo povjerenje putnika, i koordinacija promocije i informisanja kako bi se izgradilo povjerenje u region kao odgovornu, pouzdanu i održivu destinaciju – navodi se u saopćenju.

Konferenciju će otvoriti generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i direktorica Regionalnog odjela za Evropu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Alessandra Priante.

Zvanična potvrda Deklaracije iz Tirane o zajedničkim regionalnim protokolima radi pomoći turizmu na zapadnom Balkanu bit će održana 8. aprila 2021. godine. 

Na konferenciji će učestvovati ministri i visoki zvaničnici odgovorni za turizam iz šest ekonomija zapadnog Balkana, kao i članovi Radne grupe za turizam zapadnog Balkana, predstavnici Evropske komisije, Delegacija Evropske unije na zapadnom Balkanu i međunarodnih organizacija koje djeluju u industriji turizma u regionu – saopćeno je iz RCC-a. 

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU