Dvodnevni samit čelnika EU: U fokusu vakcine, ali i ekonomija – TNTPortal

Vakcine su bile centralna tema dvodnevnog samita zvaničnika Evropske unije u Portugalu. Oporavak ekonomije, ali i bilateralni odnosi Unije i Indije su također bili u fokusu skupa.

Na dvodnevnom samitu u Portugalu organizovanog s ciljem saniranja štete koju je pandemija koronavirusa nanijela Evropskoj uniji, bilo je govora o vakcinaciji kao jedinoj pomoći, ali i o intelektualnom vlasništvu nad vakcinama, nakon čega je predsjednik Francuske Emanuel Makron poručio da je globalna borba važnija od intelektualne svojine.

– Mi Evropljani smo pokrenuli ideju vakcine kao javnog dobra na globalnom nivou. Globalno javno dobro podrazumjeva da je morate imati na najdirektniji mogući način, bez da vas to košta išta, bez novca kao prepreke. To je naš cilj – izjavio je Macron.

Ukidanje prava na patente za vakcine jedan je od načina jačanja proizvodnje i osiguranja dovoljnih isporuka. Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je protivljenje toj zamisli i tvrdi da će se time izazvati komplikacije u proizvodnji vakcina, dok su ostale članice EU podijeljene o toj temi.

– Donijeli smo odluku koja omogućava izvoz vakcina i mi ohrabrujemo sve partnere da i organizuju taj izvoz. Svi se slažemo da trebamo uraditi sve što je moguće da bi povećali proizvodnju vakcina u cijelom svijetu – rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

U sklopu samita održana je i virtualna konferencija s predstavnicima indijskih vlasti.

– Postoji bliska veza između Unije i Indije, ali i mnogo neiskorištenog potencijala. Najveći među njima je potencijal u trgovini i ulaganju. Stoga, ja se unaprijed radujem ponovnom pokretanju pregovora o slobodnoj trgovini i pregovorima o sporazumu za zaštitu ulaganja – poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Šefovi država članica, predstavnici evropskih institucija i sindikata potpisali su i dokument o predanosti u sprovođenju socijalnih prava koja su najavili prije četiri godine na sastanku u Geteburgu.

federalna.baIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU