30 C
Sarajevo
Subota, 25 lipnja, 2022

  Opskrba upitna, Rusija i Ukrajina još bez dogovora o transportu

  Rusija i Ukrajina još nisu postigle dogovor o transportu gasa koji u konačnici dolazi i u našu zemlju. Opskrba je upitna, iako je najavljeno da s novom godinom građane u Federaciji očekuje pojeftinjenje ovog energenta. Hoće li se to dogoditi u Sarajevu, trenutno niko ne zna.

   

  Krajem godine istječe ugovor o transportu gasa iz Rusije preko Ukrajine koji vodi i ka drugim zemljama u Evropi. Dogovora još nema, pa su se u pregovore uključili i zvaničnici Evropske unije.

  “Vrijeme leti i s obzirom na to da datum postoji, onda mora postojati i određeni osjećaj hitnosti”, kaže Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije za energetiku.

  Ekonomski stručnjak i bivši diplomat Draško Aćimović nam iz Kijeva govori o dešavanjima na relaciji Rusija Ukrajina i koliko je gas moćno oružje u međunarodnim odnosima: “Nije sve dogovoreno da li će se nastaviti transport gasa kroz Ukrajinu. Mislim da tu treba pričekati. Ukrajina ima novo rukovodstvo, novog predsjednika, novu vladu – trenutno ima bolje odnose i situacija se smiruje u Ukrajini”.

  Dogovor s nestrpljenjem očekuju i u BH-Gasu jer od toga zavisi snabdijevanje naše zemlje ovim energentom. Dok se čeka rasplet trenutnog spora, iz BH-Gasa dobre vijesti – gas će od Nove godine biti jeftiniji.

  “Idu nam na ruku kretanja nafte i naftnih derivata u prosjeku za 9 mjeseci, po načinu kako se formiraju cijene, kako mi imamo ugovor sa Gazpromom. Vidimo da ćemo od Nove godine imat mogućnost sniženja gasa i mi smo pristupili izradi kalkulacije”, objašnjava Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

  U Kantonu Sarajevo još će biti kalkulacija. Naime, do Nove godine traje subvencija Vlade ovog kantona za raziliku u cijeni kada je tokom ove godine gas poskupio za 30%. Ukoliko ne bude subvencije, onda građane glavnog grada, umjesto pojeftinjenja, čeka blaže poskupljenje. Gas je najvažniji energent za sarajevske Toplane, pa su u ovom preduzeću spremni i za najgori scenarij – ukoliko ostanemo bez njega.

  “Naši skladišni kapaciteti odgovaraju potrebama sedam dana prosječne decembarske i januarske temperature. U slučaju da bude poremećaj s isporukom gasa, mi imamo domaćeg pouzdanog partnera od koga možemo nabaviti dodatne količine alternativnog goriva”, ističe Ženja Ljubuškić, portparol Toplana Sarajevo.

  U BiH će, izgradnjom južnog gasnog priključka, biti omogućen i dotok gasa iz Azerbejdžana, o čemu je već Milorad Dodik razgovarao s dužnosnicima ove zemlje. Iz BH-Gasa poručuju da je to već u realizaciji.

  “Imamo podršku Evropske komisije, pogotovo naših prijatelja iz Ambasade SAD-a, koji su prepoznali dobar rad BH-Gasa – već su nam dali određene grantove i upućuju nas na dodatne fondove gdje možemo dobiti grantove za izgradnju južne interkonekcije, s tim da je Plinacro kao transporter. Oni već imaju ulaznu lokaciju na ulazu u BiH i s našim prijateljima iz Albanije i Crne Gore moramo pristupiti formiranju nove kompanije – IAP, koja će raditi još jedan pravac – Azerbejdžan”, navodi Salkić.

  Dok se dogovara o novim pravcima, jedinstvenog rješenja nema unutar BiH. Zakon o gasu na državnom nivou je još jedan u nizu zakonskih propisa koji je na čekanju. Njega čekaju i na nivou FBiH, kako bi i u ovom entitetu zakonski bila regulisana ova oblast. S druge strane, u RS-u je već donesen ovaj zakon.

  federalna.ba

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU