2.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Džindić: Za 391 izvoznika 30 miliona KM direktne pomoći (VIDEO)

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku o raspodjeli 30 miliona KM direktne pomoći za 391 izvozno orijentisanu kompaniju

Na pres-konferenciji koja je održana u toku sjednice Vlade, Džindić je rekao da su odlukom obuhvaćeni sektori metalske, elektro i automobilske industrije sa oko 15 miliona KM; industrija građevinskog matarijala i nemetala sa 690.000 KM; drvna, papirna i grafička industrija sa oko pet miliona KM; proizvodnja tekstila, odjeće, obuće i kože sa oko četiri miliona KM, te hemijska, farmaceutska i industrija gume i plastike sa oko pet miliona KM.

  • U narednih nekoliko dana bit će potpisani ugovori s onima kojima su sredstva dodijeljena nakon čega slijedi raspodjela sredstava – istakao je Džindić.

Dodao je da je u toku priprema dodatnih mjera Vlade za pomoć privredi.

Džindić je naveo da je Vlada danas usvojila odluku o smanjenju cijene gasa prema distributerima za 8,5 posto koja stupa na snagu od 1. januara 2021. godine.

  • Molimo sve distributere da za taj iznos umanje cijenu krajnjim potrošačima, odnosno građanima BiH – naglasio je Džindić.

Pojasnio je da je Vlada prihvatila prijedlog odluke o razrješenju direktora Operatora za obnovljive izvore energije i eikasnu kogeneraciju zbog isteka mandata 14. decembra 2020., a na tu dužnost do okončanja konkursne procedure imenovan je kao v.d. Željko Določek.

Također, dodao je da je data saglasnost za razrješenje predsjednika Nazornog odbora RMU Banovići Bege Birparića i imenovanje Amira Brigića na tu poziciju.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU