15.5 C
Sarajevo
Petak, 9 prosinca, 2022

Eastern Mining Vareš nastavlja pružati šansu mladima: Potpisani ugovori sa 5 novih stipendista

Predstavnici Eastern Mininga d.o.o. Vareš, bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu britanskog Adriatic Metalsa, potpisali su danas ugovore o stipendiranju pet učenika na smjeru „Rudar u podzemnoj eksploataciji”, u školskoj 2022/23 godini.

Riječ je o drugoj generaciji srednjoškolaca na ovom smjeru u vareškoj Mješovitoj srednjoj školi NORDBAT-2, čije je uvođenje inicirao Eastern Mining. Tako se ukupan broj stipendista ove kompanije povećao na 10.

„Eastern Mining nastavlja s misijom pružanja podrške obrazovanju mladih ljudi. Sa novom generacijom polaznika, siguran sam da je budućnost i održivost života i tradicije ovog kraja izvjesna. Drago nam je što našim aktivnostima i inicijativama doprinosimo tome, učvrščujući temelj svake zajednice – ostanak mladih ljudh i dalji održivi razvoj zajednice u cjelini,” izjavio je Adnan Teletović, direktor kompanije Eastern Mining.

Trogodišnje strukovno obrazovanje pruža priliku za usvajanje znanja o novim tehnikama i tehnologijama rudarstva kao savremene industrijske grane, te praksu u pogonima kompanije Eastern Mining.

Mirnes Hrvat, direktor Mješovite srednje škole NORDBAT-2 u Varešu, ističe da je ovaj događaj plod pionirske saradnje sa kompanijom Eastern Mining. „Nadamo se nastavku i unapređenju saradnje. Uvjeren sam da će se sa daljnjim razvojem kompanije razvijati i općina Vareš, a samim tim i naša škola,“  dodao je Hrvat.

  AKTIVAN I SA 86 GODINA / Večeras na Kanalu 6 film o najstarijem travničkom trkaču Zijadu Bašiću

Pet odabranih učenika će primati po 100 KM stipendije mjesečno tokom deset mjeseci u školskoj godini. O važnosti finansijske podrške za troškove nabavke knjiga, školskog materijala ili vannastavnih aktivnosti svjedoči i jedan od stipendista Faris Muftić. „Riječ je o profesiji u kojoj vidim perspektivu i budućnost, a stipendija će značajno doprinijeti mojim ambicijama“, kazao je Faris.  

Dodjela stipendija mladima je dio aktivnosti koji kompanija Eastern Mining sprovodi u okviru svog angažmana u oblasti razvoja zajednice i održivog rudarstva.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU