Edin Forto: Nema novca za potpuno zatvaranje

edin forto: nema novca za potpuno zatvaranje

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je da kantonalna Vlada nema namjeru da ide na potpuno zatvaranje Kantona jer budžet to ne bi izdržao.

Na hitnoj sjednici kantonalne Skupštine Forto je podsjetio da je proteklog vikenda na području Kantona bilo na snazi djelimično zatvaranje. “Zatvorili smo neke sektore i smanjili kretanje među ljudima. Uvjereni smo da je to dobar potez bio za vikend jer se vikendima najviše širi zaraza.

Dokazano je da smanjenje kretanja među ljudima ima efekta u epidemiologiji”, naveo je on i istakao da Vlada neće zatvarati grane za koje nema adekvatan paket pomoći. Direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav informisala je poslanike u Skupštini Kantona Sarajevo da je za ovaj kanton iz “Covax” sistema planirano 83.000 doza vakcina protiv virusa korona i da je napravljen plan vakcinacije.


edin forto: nema novca za potpuno zatvaranje

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Kantona Sarajevo Amela Kečo upozorila je da u domovima zdravlja, od 150, trenutno radi samo 60 timova, a da ih je potrebno 280. “Prinuđeni smo da u popodnevnim smjenama potpuno zatvorimo ambulante kako bi popunili ostala mjesta”, rekla je Kečo i ukazala na nedostatak kadra.

Poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izrazio je sumnju u jučerašnje brojke hospitalizovanih u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, s obzirom na to da je za dan zabilježeno povećanje od 200 pacijenata, dok je u danima prije rast hospitalizovanih bio postepen.


edin forto: nema novca za potpuno zatvaranje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Edin Forto: Nema novca za potpuno zatvaranje

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU