Eichhorst: Ovo je propala šansa za domaće lidere, ključno je da se održe izbori

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst ocijenila je da propali pregovori o Izbornom zakonu koji su posljednja četiri dana održani u u zgradi Delegacije EU predstavljaju gubitak i propuštenu priliku domaćih lidera.

Eichhorst, koja je sa ambasadorom SAD-a u BiH Michaelom Murphyjem bila međunarodni posrednik, istakla je da su iscrpljene sve mogućnosti stranih medijatora te da je trenutno sve na domaćim zvaničnicima.

Naglasila je da su se pregovori ticali integriteta izbornog procesa, izmjene Ustava BiH, izbornom modelu za dva članove Predsjedništva BiH iz Federacije BiH te da je bilo određenih iskoraka po pitanju funkcionisanja FBiH.

Tvrdi da su lideri usaglasili mehanizam kojim bi se spriječile blokade imenovanja Vlade FBiH ili imenovanja sudija Ustavnog suda BiH te da je ostalo sporno pitanje nadležnosti Doma naroda, zbog neslaganja stavova SDA i HDZ-a.

– Uz ovakva dešavanja na evropskom tlu i geopolitičkoj sceni, ovo je bila prava prilika da se iskaže spremnost za postizanje konsenzusa. Dogovor bi BiH po ovim pitanjima doveo bliže EU – naglasila je.

Međutim, tvrdi da je napravljen značajan korak što se prvi put od Deytona razgovaralo o funkcionalnosti Federacije BiH.

Eichhorst je istakla da su sve parlamentarne stranke bile pozvane, te da nije tačno da neki nisu dobili poziv. Smatra da se dio o integriteu izbornog procesa svakako treba uputiti u parlamentanu proceduru

Pocrtala je važnost ragovora o izmjeni Ustava BiH i obavezu države da provede presude Evropskog suda za ljudska prava.

– Ključno je da se održe izbori, jer građani imaju pravo da izađu na birališta i to je ustavna kategorija na kojoj će EU nastaviti insistrirati – kazala je.

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy tvrdi da je odbijanje unapređenja funkcionalnosti Federacije BiH dogovor učinilo nemogući te da je funkcionalnost Federacije BiH ključna za ispunjavanje prava građana koji moraju imati povjerenje da su njihovi glasovi bitni i da mogu živjeti bez diskriminacije.

Naveo je da bi postizanje svih elemenata jednog paketa značio iskorak te je izrazio žaljenje što bh. lideri nisu iskoristili priliku za historijsku pobjedu.

Tvrdi da nijedna stranka ne bi dobila 100 posto onoga što su tražili već 70 posto, a da bi građani dobili nadu za bolju budućnost.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU