5 C
Sarajevo
Četvrtak, 6 listopada, 2022

Ekipa Studio Teatra snima novi dokumentarac „Najljepše je đačko doba“

Nakon rada na dokumentarno-igranim filmovima „Bio jednom jedan“ i „Bez glasa“, ekipa Studio Teatra počela je rad na snimanju novog dokumentarca pod nazivom „Najljepše je đačko doba“.

Radi se o dokumentarnom filmu koji govori o životu tri bivša školska druga/drugarice koji su na početku rata devedesetih bili školski drugovi, u tinejdžerskoj dobi. Ratni vihor ih je odnio na različite strane. Danas, 30 godina kasnije oni odgajaju novu generaciju. Šta žele za svoju djecu? Da li su mir, sigurnost i obrazovanje – želje koje su zajedničke svima?

Film istražuje da li je moguće i pod kojim okolnostima naći zajedničke tačke gledanja na prošlost i na budućnost i kako vide budućnost svoje djece, kao i budućnost države BiH.

Naziv filma”Najljepše je đačko doba” je simboličan i odnosi se na krilaticu “Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba” koja je bila sinonim za mladalačku bezbrižnost i drugarstvo a koje je našim protagonistima bilo prekinuto ratom.

Filmom postavljamo pitanje bh javnosti: Šta smo spremni/šta možemo učiniti za mirnu budućnost svoje djece? Poruka odgovornosti za održanje mira koju ima svaki pojedinac i da održanje mira vrijedi truda i zalaganja te da mir nema cijenu je suština našeg projekta.

  Zvuci Prvomajske budnice sutra će tradicionalno odjekivati ulicama Zenice i Kaknja

Projekat „Najljepše je đačko doba – doprinos mirotvornim aktivnostima u BiH kroz podizanje svijesti o značaju mira putem dokumentarnog filma” dio je projekta „REKOM mreža pomirenja” koji finansijski podržava Evropska unija. Izneseni stavovi isključiva su odgovornost Udruženja za promociju i razvoj kulturnih aktivnosti „Studio teatar“ Zenica i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije.

Film će biti tehnički prilagođen za TV prikazivanje, te ćemo ga distribuirati lokalnim TV stanicama u BiH kako bi ga pogledao što veći broj gledalaca.

Premijera filma je planirana krajem novembra ove godine.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU