1 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Ekonomski rast BiH 3,8 odsto u naredne tri godine

  U BiH se u naredne tri godine očekuje nastavak ekonomskog rasta sa prosječnim stopama od 3,8 odsto godišnje, navodi se u Informaciji o perspektivama za BiH 2020-2022. godine Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

  Pod pretpostavkom očuvanja stabilnog eksternog okruženja, tokom ovog perioda očekuje se da domaća tražnja, kroz privatnu potrošnju i investicije, bude glavni oslonac ekonomskog rasta.

  - Oglašavanje -

  U Informaciji je navedeno da se tokom ovog perioda očekuje stagnacija javne potrošnje, što će za rezultat imati smanjenje njenog učešća u strukturi BDP-a i tako doprinijeti ekonomskom rastu BiH.

  Reformske mjere usmjerene ka poboljšanju poslovnog ambijenta u zemlji trebalo bi rezultovati većim investicionim ulaganjima (domaćim i stranim), što bi ojačalo privatni sektor, zaposlenost, ali i spoljnotrgovinsku robnu razmjenu BiH sa svijetom.

  Kada je riječ o industrijskoj proizvodnji za ovaj period, u BiH se očekuje osjetniji rast ekonomske aktivnosti u okviru kojeg bi dešavanja u industrijskoj proizvodnji trebala imati centralnu ulogu, tako da očekivane stope rasta fizičkog obima industrijske proizvodnje, prema projekciji DEP-a, iznose do pet odsto na godišnjem nivou.

  Rast industrijske proizvodnje objašnjava se očekivanjima da bi reformske mjere na unapređenju poslovnog ambijenta koje provode nadležne institucije u BiH trebale dovesti do mjerljivih rezultata.

  “Poboljšanje poslovnog ambijenta trebalo bi za rezultat imati povećanje investicionih ulaganja, veću iskorišćenost postojećih i pokretanje novih kapaciteta, povećanje broja zaposlenih i jačanje konkurentske pozicije proizvođača iz BiH, kako na domaćem tako i na stranom tržištu”, pojašnjava se u Informaciji.

  Projekcija DEP-a je da bi se u BiH od 2020. do 2022. godine moglo očekivati povećanje ukupnog izvoza sa godišnjim stopama rasta od 7,2 odsto, 6,7 odsto i 6,6 odsto. 

  Iz DEP-a smatraju da će viši nivo ekonomske aktivnosti dovesti do povećanja domaće tražnje u okviru sektora stanovništva i korporativnog sektora, što će rezultovati i povećanjem uvoza BiH, tako da se očekuje da se stope rasta uvoza kreću od 4,7 odsto u 2020. godini, 5,1 odsto u 2021. i 4,6 odsto u 2022. godini.

  “Više stope rasta izvoza od uvoznih u srednjem roku bi trebale za rezultat imati povećanje izvozne zastupljenosti u BDP-u, uz stagnaciju učešća uvoza. Direktna posljedica ovih kretanja na kraju bi trebala biti postepena stabilizacija spoljnotrgovinskog bilansa kao udio u BDP-u i poboljšanje pokrivenosti uvoza izvozom u BiH u srednjem roku”, navode iz DEP-a.

  Srednjoročne prognoze u oblasti tržišta rada u periodu 2020-2022. godine vezane su za očekivani ekonomski rast u regionu i EU, što bi trebalo imati pozitivne implikacije, kako na zaposlenost, tako i na plate u BiH.

  “U 2021. godini Evropska centralna banka predviđa smanjenje stope nezaposlnosti u evro zoni na 7,5 odsto. Povećanje izvoza i investicija u BiH bi otvorilo mogućnost za zapošljavanje i kreiranje novih radnih mjesta. Uz pozitivna dešavanja u oblasti industrije, trgovine, ali i određenih usluga, stvorili bi se realni uslovi za rast broja zaposlenih lica”, ističe se u ovoj informaciji.

  Očekuje se da ukupan broj zaposlenih u BiH u periodu 2020-2022. godine bude povećan od 2,9 odsto do 3,1 odsto, dok bi se neto plate povećale od 3,2 odsto do 3,4 odsto.

  Kada je riječ o cijenama u BiH, očekuje se inflacija od 1,4 odsto, uz pretpostavku da u 2020. godini ne bude značajnijih izmjena cijena komunalija, i da budu stabilne cijene hrane.

  “U 2020. godini se očekuje stabilizacija i povećanje stranih direktnih ulaganja u iznosu od 2,1 odsto BDP, u 2021. godini 2,2 odsto, a u 2022. godini 2,2 odsto BDP”, navodi se u Informaciji DEP-a.

  Kada je riječ o kreditima, u 2020. godini očekuje se stabilizacija i rast kreditne aktivnosti od 4,8 odsto, u 2021. godini bi ponovo došlo do ubrzanijeg rasta od pet odsto, a u 2022. godini od 5,5 odsto.

  U narednim godinama se očekuje stabilizacija privrednog rasta BiH koja će biti praćena i boljim radom bankarskog sektora BiH, čime bi bile stvorene realne pretpostavke za nastavak rasta ukupne količine depozita.

  Tako se očekuje da će stope rasta biti u 2020. godini 8,9 odsto, u 2021. godini 9,2 odsto, a u 2022. godini 9,5 odsto, navodi se u Informaciji o perspektivama za BiH 2020-2022. godine. 

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO