EKSTREMNE MJERE/ Rusija zbog korona virusa zabranila ulazak kineskim državljanima

Rusija je odlučila da od četvrtka na neodređeno zabrani ulazak u zemlju kineskim državljanima.

Odluka Vlade Rusije donesena je zbog porasta broja smrtno stradalih od posljedica zaraze korona virusom, koji je u Kini u srijedu dostigao 2.005 ljudi.

Ruski premijer Mikhail Mishustin u utorak je potpisao naredbu kojom se zabranjuje izdavanje radnih, turističkih i studentskih viza kineskim državljanima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Također, od srijede kineskim državljanima je zabranjeno da podnose zahtjeve za vize. Ograničenja se, međutim, ne odnose na tranzitne putnike.

Ranije ovog mjeseca, Rusija je zatvorila svoju granicu s Kinom i Mongolijom i privremeno zabranila izdavanje grupnih turističkih i radnih viza kineskim građanima.

Moskva je novi korona virus stavila i na listu visoko zaraznih bolesti, čime je omogućila strože mjere protiv stranih državljana sa simptomima bolesti COVID-19, što uključujuće karantin i protjerivanje iz zemlje.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u srijedu je saopćila da je u protekla 24 sata preminulo 136 zaraženih osoba, čime se broj umrlih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 2.005.

Ranije su potvrđena i četiri smrtna slučaja izvan Kine, na Filipinima, te u Japanu, Francuskoj i Hong Kongu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini. Bolest je službeno nazvana COVID-19.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU