Električni automobili u budućnosti bi trebali biti jeftiniji od onih na gorivo – TNTPortal

Izgledno je da će električni automobili jednako koštati kao oni na gorivo, a vjerovatno će biti i jeftiniji zbog smanjenja troškova proizvodnje baterija. U prošloj godini je prodaja ovih vozila širom svijeta porasla za 43 posto.

Pretpostavlja se da će biti jeftiniji od konvencionalnih vozila i bez subvencija za kupovinu, pokazale su analize za period od 2023. do 2025. godine. Prekretnica u prodaji već se dešava u Norveškoj gdje su manji nameti za posljedicu imali da električni automobili budu jeftiniji.

U skandinavskim državama je prošle godine tržišni udio ove vrste vozila bio 54 posto, što je više za pet posto u odnosu na druge evropske države.

Dosadašnje cijene nisu bile jedini razlog zašto nisu bili traženiji na tržištu. Među razlozima je i domet putovanja koji se može ostvariti jednim punjenjem. Ali, ove sedmice počele su se proizvoditi baterije čijim će se punjenjem za pet minuta moći putovati i do 320 kilometara.

Većina je saglasna da će električni automobili biti još traženiji onda kada im cijena bude niža bez subvencija za kupovinu. Profesor Tim Lenton sa Univerziteta Exeter je upravo primjer Norveške naveo kako progresivna porezna politika može podstaći kupovinu ovih vozila.

Prema njegovim podacima iz 2019., električni automobili u Norveškoj bili su jeftiniji za 0,3 posto i njihov tržišni udio je bio 48 posto.

Podaci američkog poslovnog lista Bloomberg su pokazali da će smanjenje troškova proizvodnje baterija za vozila značiti to da njihova cijena bude skoro jednaka cijeni automobila na gorivo do 2023. S druge strane, profesor Lenton smatra da će se to desiti u periodu od 2024. do 2025.

U izvještaju kompanije McKinsey nazvanom “Globalne energetske perspektive u 2021.” je navedeno da je izgledno da će ovi automobili biti najčešći izbor u sljedećih pet godina u mnogim dijelovima svijeta.

Bloombergov James Fith je napomenuo da se u posljednjih deset godina desio, kako je naveo, drastičan pad cijene baterija i da je taj pad bio znatno veći od očekivanog. Pa je tako 2010. cijena baterije od 30 kilovat sati za mali automobil koštala 30.000 dolara, a za taj novac se moglo kupiti obično vozilo. Sada, pokazuju podaci Bloomberga, takva baterija košta 4.100 dolara.

Očekuje da će pad troškova proizvodnje baterije do 2023. u konačnici značiti da će baterija za mali automobil koštati tri hiljade dolara.

Električni automobili imaju niz prednosti, a neke od njih su da stvaraju znatno manje buke i da imaju brže ubrzanje. Istraživanje provedeno među dvije hiljade vlasnika ovih vozila u Velikoj Britaniji je pokazalo da njih 91 posto više ne želi imati automobil na gorivo.

Pretpostavlja se da će jeftinije baterije doprinijeti i bržoj elektrifikaciji terenaca koji su vrlo traženi na tržištu, a oni na gorivo su trenutno značajan uzročnik zagađenja okoliša, piše list Guardian.

TNTPortal

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU