16.6 C
Sarajevo
Utorak, 9 kolovoza, 2022

  Njemačke kompanije žele partnere iz BiH

  Njemačke kompanije su izuzetno zainteresovane za saradnju, buduće poslovanje i investiranje u BiH, kao i kupovinu određenih proizvoda iz BiH, bazirajući se najviše na metalnu, strojnu i elektro industriju, kazao je za “Nezavisne” Vjekoslav Vuković, direktor Spoljnotrgovinske komore BiH, prenoseći zaključke sa zajedničkog Poslovnog foruma održanog u Minhenu.

  “Gospodarski forum, koji je održan u Minhenu, zapravo je održan u saradnji sa bavarskom Gospodarskom komorom i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, uz posredovanje naše diplomatsko-konzularne misije. Na ovom forumu je sudjelovalo 18 bosanskohercegovačkih kompanija i 16 kompanija iz Njemačke”, rekao je Vuković.

  Naglasio je da su ovi forumi zapravo jedan novi format susreta među poslodavcima u poslovnom svijetu.

  “Sajmovi se dešavaju jednom godišnje. Napravi se oko 20 različitih sajmova, a gospodarske forume možete praviti mnogo češće, kada se ukaže potreba za tim, dolazi manji broj ljudi iz specijaliziranih oblasti koji žele da surađuju”, istakao je Vuković.

  Naveo je da se Ministarstvo spoljne trgovine iz Njemačke pridružilo cijeloj ovoj priči i napravljene su asocijacije za pomoć koje mogu pomoći našoj privredi.

    BBI banka donirala sredstva za kupovinu ultrazvuka ambulanti u Potočarima

  “Žalosti nas činjenica da su predstavnici FIPA BiH u zadnji trenutak otkazali dolazak, a zapravo su oni konkretno zaduženi da prezentuju koji je to investicijski potencijal za ulaganje u BiH, tako da smo preuzeli na neki način i tu ulogu, ali bismo voljeli da svako radi svoj posao”, kazao je Vuković.

  Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Spoljnotrgovinske komore BiH, na forumu je održana prezentacija aktuelne situacije u metalnoj, automobilskoj i elektro industriji Bosne i Hercegovine, koja i dalje predstavlja najsnažniji i najuspješniji sektor u industriji BiH s obzirom na to da u ukupnom izvozu učestvuje sa čak 35%.

  Forum, čiji je cilj unapređenje ekonomskih odnosa između dvije zemlje, ocijenjen je kao veoma uspješan i izazvao je veliki interes, posebno jer se kompanijama učesnicama pruža prilika da u direktnim razgovorima predstave svoje proizvode i usluge.

  Ivica Marić, direktor “Sim Technika” iz Kotor Varoša, rekao je da ovo preduzeće ima odličnu saradnju sa njemačkim kompanijama.

  “Potrebno je da se ispoštuju termini i kvalitet, a isplata je onda neupitna. Mi ne radimo direktno za auto-dijelove, nego radimo za mašine koje prave auto-dijelove”, naveo je Marić te dodao da je jako značajna saradnja sa njemačkim kompanijama.

    Počela rasprava o novom zakonu: Njemačka dolazi na Balkan po radnike

  Dodao je da su firme sa kojima sarađuje njegovo preduzeće odlične.

  Kako su “Nezavisne” ranije pisale, njemačke kompanije, njih 65, iskazale su interes za sklapanje partnerstava s preduzećima zapadnog Balkana, među kojima su i ona iz BiH.

  Navedeno je kako zainteresovane njemačke firme dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za auto-industriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj firmi iz elektro i elektronskog sektora. Koncept projekta se bazira na B2B platformi (Business to Business).

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU