16.6 C
Sarajevo
Utorak, 9 kolovoza, 2022

  EMIGRACIJA STANOVNIŠTVA/ Broj novorođenih u BiH 40 posto manji nego 1997.

  Prošle godine u Bosni i Hercegovini je rođeno 28.600 beba, što je za 40 posto manje nego 1997. godine kada je rođeno 48.300 beba, a u prvih devet mjeseci ove godine pad novorođenih se nastavlja, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na bosanskohercegovačke medije.

  U Bosni i Hercegovini je 20 općina u 10-godišnjem periodu pretrpjelo smanjenje novorođenih na godišnjem nivou i više od 40 procenata, piše Klix.ba.

  Kako se navodi, jedan od glavnih uzroka takvog stanja je emigracija stanovništva, mada ne postoje egzaktni pokazatelji toga.

  Vitalna statistika

  Trend iseljavanja građana Bosne i Hercegovine, najviše u zemlje Zapadne Evrope, traje od završetka ratova na području bivše Jugoslavije, a kao najvažniji razlozi koji se pri tome spominju su besperspektivnost, politička klima i kvalitet života.

  Dodaje se kako posebno zabrinjava to što u posljednjih nekoliko godina odlaze i zaposlene osobe, čak i pojedinci s mnogo većim primanjima od prosječnih, a emigracije stanovništva se, kako se navodi, najprije mogu vidjeti na parametrima tzv. vitalne statistike Bosne i Hercegovine.

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU