Epidemiolozi tvrde da šesti val koronavirusa neće zaobići BiH

Iako je situacija u našoj zemlji, kada je riječ o koronavirusu, već nekoliko sedmica stabilna, kraj epidemije, po svemu sudeći, još uvijek nije na vidiku. Širom svijeta pojavljuju se nova žarišta, a epidemiolozi tvrde da sljedeći šesti val neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu.

Epidemiološka situacija u BiH zadnjih mjesec dana je stabilna. Stepen prenosa koronavirusa u zajednici je nizak. Broj zaraženih je dvocifren.

Od pojave koronavirusa u BiH do danas izvršeno je 1.752.716 testiranja. Pozitivno je bilo 376.699 građana. Od posljedica korone preminulo je 15.756 ljudi.

Epidemiolozi smatraju da će korona virus postati endemski virus poput brojnih drugih virusa. Cirkulisaće sojevi na koje će ljudi blago odgovarati.Neki čak neće ni znati da su zaraženi.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

„Vjerovatno je za očekivati da će preći u sezonsko oboljenje i to će ova i iduća godina pokazati. Već imamo pad broja lica koja su zaražena. Sa toplijim vremenom to će kao gripa preći u sezonski oblik od oktobra do marta kada je period akutnih respiratornih oboljenja“.

Epidemiološke mjere značajno su redukovane.Većina građana vratila se životu bez ograničenja kao prije korone. Ne boje se novih opasnijih sojeva i povratka korone.

Sve manji broj zaraženih doveo je do toga da je splasnuo ionako slab interes za vakcinaciju kojom je obuhvaćena svega četvrtina građana.

U BiH vakcinisano je milion i 920 hiljada građana. Potpuno je vakcinisano sa obje doze 846 hiljada ljudi, odnosno 25,8 posto stanovništva Bosne i Hercegovine.

Ljekari i dalje preporučuju vakcinaciju naročito ako bi se obezbijedila takozvana Super-vakcina koja je razvijena za potrebe američke vojske.

EDNAN DRLJEVIĆ, šef Infektivnog odjela Opće bolnice Sarajevo

„Ako bi se ta vakcina mogla nabaviti onda bi zaista toplo preporučio da se ona primi, jer bi onda ona bila za sve sojeve moguće novonastale koji bi se pojavili u budućnosti. Tako da bi imali praktično trajan imunitet“.

Situacija jeste značajno bolja, ali virus nije nestao. Sve bi vrlo lako mogla da promijeni pojava novog zaraznijeg soja na koji nećemo imati imunitet. Po svemu sudeći koronavirusa nećemo se tako lako riješiti i još ćemo se načekati da Svjetska zdravstvena organizacija proglasi kraj pandemije. (BHRT)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU