Erdogan: U ramazanu lockdown tokom vikenda, nastavlja se noćni policijski sat

Turska će nastaviti sa djelimičnim ograničenjima u cilju sprječavanja daljeg širenja koronavirusa, a zbog rastućeg broja slučajeva zaraze i smrtnih ishoda, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Od 21 sat do pet sati ujutru će biti nastavljen policijski sat”, kazao je Erdogan nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu koji je trajao više od tri sata, , javlja Anadolu Agency (AA).

Kao dio mjera, biće ograničen i rad restorana i kafića sa maksimum 50 posto kapaciteta.

Gradovi koji se suočavaju sa veoma visokim rizikom od koronavirusa imat će policijski sat tokom vikenda, rekao je Erdogan.

Od ukupno 81 provincije u Turskoj, 58 ili 80 posto populacije je klasifikovano kao veoma rizično za koronavirus.

Komentirajući uspješan proces imunizacije, Erdogan je ukazao na pad broja slučajeva zaraze koronavirusom i smrtnih ishoda kod starijih ljudi nakon što je dato više od deset miliona doza vakcine.

Više od 8,5 miliona osoba primilo je prvu dozu, dok je više od 6,6 miliona revakcinisano.

Kategorizacija provincija koje su u niskom, srednjem, visokom ili veoma visokom riziku je zasnovana na stopi infekcije i vakcinaciji protiv koronavirusa, a koja je u Turskoj počela 14. januara.

Mapa rizika u boji 81 provincije Turske biće preuređivana svake sedmice u skladu sa situacijom rizika.

“Tokom mjeseca ramazana, okupljanja za sehur i iftar, koja se održavaju prije i poslije posta, zabranjena su u zemlji”, kazao je predsjednik Turske.

Pored toga, naveo je Erdogan, lockdown tokom vikenda bit će uspostavljena širom Turske tokom muslimanskog svetog mjeseca.

Tokom ramazana, širom Turske, restorani, kafići i slični objekti biće otvoreni samo za opciju prodaje za ponijeti.

Ramazan počinje 13. aprila i traje do 13. maja.

Do danas, u Turskoj je registrovano ukupno 31.230 umrlih od posljedica COVID-a, dok se skoro tri miliona osoba oporavilo. Zabilježeno je ukupno više od 3,24 miliona slučajeva zaraze koronavirusom.

Od decembra 2019. godine, pandemija je odnijela više od 2,78 miliona života u 192 zemlje i regiona.

Više od 127,39 miliona slučajeva zaraze je zabilježeno širom svijeta, oporavljeno je više od 72,25 miliona, pokazali su podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins”.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU